Firmele de constructii cu actionari straini s-au reprofilat pe apartamente, invadand o piata dominata in mod traditional de romani.
„Spune-mi cine este constructorul si-ti spun in ce casa te vei muta.“ Asa ar suna proverbul adaptat pietei imobiliare. Cumparatorii trebuie sa fie atenti nu doar la experienta dezvoltatorului sau puterea finantatorului, ci si la antecedentele constructorilor angajati.
Dezvoltatori, finantatori, agenti imobiliari... In debitul de anunturi, reclame, promisiuni si asteptari izvorate de la cele trei surse sunt uitati tot mai des cei care se ocupa de partea tehnica a proiectelor rezidentiale - constructorii. Desi sunt prea putin expusi luminii reflectoarelor, de experienta si calitatea muncii lor depinde daca visul rezidential promis de vanzatori va deveni realitate sau cosmar.
Dupa ani de leadership in sectorul rezidential, constructorii romani se vad impresurati de straini chiar in ultima lor reduta - constructia de locuinte in Capitala.
Bucurestiul, principalul camp de batalie pentru investitorii imobiliari, a inceput sa fie dominat de constructori straini, in principal turci, spanioli, austrieci, dar si greci si israelieni, care sunt responsabili pentru circa 64% din proiectele de apartamente derulate pe piata. Totodata, potrivit analizei SFin - care a studiat peste 30 proiecte de ansambluri de apartamente -, mare parte a constructorilor straini implicati acum in constructia de blocuri sunt la primele lor proiecte din Romania. Sau, daca au fost prezenti pe piata, au activat pe alte segmente - infrastructura, constructii de birouri si spatii industriale.
O mana de firme cu capital romanesc
La randul lor, multi constructori romani, supravietuitori ai anemicei piete rezidentiale a anilor ’90, printre care Conarg, Comnord, Rotary Constructii sau ACM 4, s-au transformat din simpli antreprenori in dezvoltatori de ansambluri rezidentiale.
Comnord: Companie autohtona cu experienta pe piata constructiilor civile si industriale, Comnord a fost infiintata in 1996, pe baza unei foste societati de stat. In prezent, grupul Comnord include firmele Procema (dezvoltator) si Girueta, avand in constructie peste 1.000 de apartamente. Astfel, in afara de contractele in derulare cu developerul Baneasa Investments in zona de birouri si rezidentiala (500 apartamente), firma construieste cu un dezvoltator al casei - Procema - un alt proiect rezidential, Ten Blocks (450 de apartamente), din Militari. In plus, Comnord este angajata si la construirea hotelului de 5 stele de pe Calea Victoriei, de pe fostul amplasament al MICM, o investitie de 45 milioane euro. Compania este controlata de omul de afaceri Sorin Creteanu (57,49%), restul actiunilor fiind in posesia firmei Naveco Limited (33,36%), a lui Sterie Tivichi (6,14%) si a altor actionari.
Rotary Constructii: Firma patronata de omul de afaceri Mihai Rotaru are in derulare un sir de proiecte rezidentiale amplasate in zona de nord a Capitalei (Dana Nord, Doina Residence), insa primul sau proiect de amploare este ansamblul Belvedere Residence din Baneasa - 600 de apartamente. In trecut, societatea a lucrat mult cu ANL, dar a dat si cateva rateuri. Astfel, in 2005 a derulat cu Agentia Nationala pentru Locuinte un contract ce viza construirea a 33 de case în satul Otelec, comuna Uivar. Nu a reusit sa se tina de contract, astfel incat ANL s-a vazut nevoita sa-l rezilieze.
Conarg Si Arcom: Dintre companiile romanesti active pe piata rezidentiala, Conarg si Arcom sunt un fel de pionieri ai domeniului. Prima a finalizat in urma cu 7 ani unul dintre primele ansambluri de apartamente din Bucuresti (Calea Plevnei - 200 locuinte), iar acum este antreprenor general al complexului Carol Park. Cea de-a doua, Conarg, a finalizat anul trecut primul sau proiect de ansamblu rezidential din Bucuresti - Quadra Place -, cele 343 de apartamente ale ansamblului atragand o investitie de 32 milioane euro. Anul acesta, compania va continua Quadra Place, lansand proiectul Quadra Place 2, plus alte doua in sectoarele 3 si 5 ale Capitalei. Conarg mai este implicata in dezvoltarea proiectului Baneasa, precum si in cele derulate de fondul Equest Partners.
Tungal: Tungal este un alt grup de firme cu traditie in sectorul constructiilor din Romania, cea mai cunoscuta societate a holdingului fiind Tungal Metrou. Firmele din grup au fost implicate in proiectele rezidentiale initiate de grupul Niro, printre care Central Residential Park si zona rezidentiala Dragonul Rosu. In plus, Tungal a realizat ansamblul Diamond Park, in prezent, firma lucrand pentru Vitan Platinum Towers, un proiect dezvoltat de Platinum Romania, companie apartinand omului de afaceri israelian Shlomo Sharon.
ACM 4: Ca si multi alti antreprenori de constructii mai vechi, ACM 4 nu a neglijat calitatea de dezvoltator imobiliar. Firma este una dintre cele mai vechi companii de constructii din Bucuresti - infiintata la
1 aprilie 1950 -, cu sediul principal in Bucuresti si o filiala in Germania. Principalele sale proiecte de pe segmentul dezvoltarilor rezidentiale sunt complexul rezidential Noor din zona Diham (Bucuresti), alcatuit din 4 blocuri cu 200 de apartamente, si un bloc cu 80 de apartamente (Noor Azur) amplasat vizavi de complexul Noor. In ambele proiecte compania este dezvoltator si constructor.
Strainii s-au reprofilat
Inainte de a se apuca de rezidential, austriecii de la Strabag au facut drumuri si strazi, britanicii de la Mivan Kier au construit retele de alimentare cu apa, dar si locuinte sociale, iar Summa a lucrat la proiecte de spatii comerciale si cladiri de birouri. Acum toti trei au imbratisat domeniul rezidential.
Strabag: Compania Strabag AG, membra a grupului Strabag, cu sediul in Austria, a derulat in Romania mai multe proiecte de constructie de drumuri, cladiri sau refacerea utilitatilor. Cu o cifra de afaceri anuala la nivelul grupului depasind 10 miliarde euro, Strabag este o prezenta insolita printre constructorii de apartamente din Bucuresti. Gigantul austriac construieste pentru indienii de la Asmita ansamblul rezidential Asmita Gardens.
Heberger: Nu la fel de mare precum austriecii de la Strabag, Heberger este totusi un antreprenor important al momentului, compania fiind constructorul angajat de Tiriac Imobiliare pentru ansamblul Residenz din Chitila. Cand a fost adusa ca antreprenor al proiectului din Chitila, firma Heberger avea la activ doar lucrari in segmentul comercial si industrial. E drept ca realiza sau finalizase la acea data proiecte importante, precum Bucharest Business Park, Baneasa Airport Tower si Bucharest West Logistic Park. In prezent, in afara de Residenz, Heberger conduce constructia in valoare de 40 milioane euro a proiectului Floreasca Business Park din Bucuresti, dezvoltat de Portland Trust, si proiectul fabricii de cuie din Popesti-Leordeni, al carui beneficiar este Kern Liebers.
Heberger Constructii face parte din grupul german cu acelasi nume, filiala romaneasca fiind infiintata in anul 2004.
Grupul Heberger a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 400 milioane euro, nivel similar celui din 2006.
Mivan Kier: Firma Mivan Kier este singurul antreprenor strain care s-a convertit din constructor in dezvoltator.
Societatea este un joint-venture intre doua companii britanice, Mivan si Kier, care opereaza in Romania inca din 1998, cand a castigat licitatia pentru doua programe guvernamentale - alimentarea cu apa la sate si construirea de locuinte sociale (140 milioane dolari). Acum, in parteneriat cu Moritz Group, britanicii de la Mivan dezvolta investitii de circa 700 milioane euro in vederea construirii a circa 10 mall-uri in principalele orase din tara. Primele sapte mall-uri Mivan vor fi in Arad, Oradea, Brasov, Targu-Mures, Ploiesti, Bacau si Sibiu. In afara de acestea, Mivan dezvolta si centrul Liberty Mall din Capitala, precum si ansamblul rezidential Newtown Residence. In cateva randuri, lucrarile realizate in baza contractului guvernamental de construire a locuintelor sociale au fost calificate dupa receptie ca fiind de slaba calitate. Semnale de acest gen au fost inregistrate la Focsani si Suceava.
Summa: Este o companie infiintata in Romania in 2003. La finele aceluiasi an, Summa este angajata de Anchor sa construiasca centrul comercial Plaza Romania, pana atunci constructorul realizand principalele sale lucrari in Republica Moldova si Rusia. In afara de Plaza Romania, Summa a fost antreprenor pentru extensia Bucuresti Mall si pentru alte cateva proiecte din zona office building, precum Millenium BC, North Gate BC si Bucharest Corporate Center. In prezent, compania este constructorul ansamblurilor rezidentiale Emerald Residence, Monaco Tower si Werland Residence.
Danya Cebus: Nume mai putin sonor pe piata romaneasca, firma Danya Cebus, subsidiara a grupului Africa Israel Investments LTD, este o societate cu experienta de 50 de ani in constructiile civile si industriale. Firma l-a inlocuit pe antreprenorul Yapitek al ansamblului Planorama, dupa ce acesta a dat faliment anul trecut. In afara de antreprenoriatul Planorama, Danya este implicata in constructia mall-ului AFI Cotroceni Park, proiect derulat de Africa Israel Investments LTD. Totodata, Danya Cebus Ltd. intentioneaza, impreuna cu un consortiu israelian, sa se implice si in constructia unui tronson de 58 km al autostrazii Bucuresti-Brasov, proiect de circa 1,5 miliarde euro.
Synergy Construct: Synergy Construct este o alta companie care a „mosit“ proiecte importante non-rezidentiale. Infiintata in 2001 in Bucuresti, de catre doi oameni de afaceri turci, Savas Gunata si Huseyin Karali, Synergy Construct a avut sub contractare executia lucrarilor la parcul logistic Rynart si doua cladiri din Prologis Park Bucharest A1. A mai participat la constructia Europa House BC din Piata Victoriei (impreuna cu Ozer Romania), iar in prezent este antreprenor general al proiectului Liberty Mall si Rose Garden si subcontractant la Sara Sea View, din Olimp, si Lake View Condominium, din Bucuresti.
B&A Constructii: Tot capital turc are si firma B&A Constructii, infiintata in anul 2001, ca reprezentanta a B&A Mimarlik Ltd. In Romania a participat la proiecte din domeniul industrial si comercial, cele mai importante fiind Bucuresti Mall, Europe House, America House sau Anchor Office. In prezent, are contractate si cateva proiecte rezidentiale, firma fiind antreprenor general al ansamblurilor Incity Residence si My Dream Residence, precum si subantreprenor al cartierului Liziera, dezvoltat de Ferco Investments.
Mochlos: Compania greaca Mochlos este antreprenorul general al proiectului de ansamblu rezidential Tei Lake Residence, dezvoltat de Technical Olympic. Mochlos este prezenta in Romania din 1997, cand a infiintat la Bucuresti firma Eurorom Constructii 97. Cel mai important proiect al Eurorom a fost construirea sediului central Romtelecom din Capitala. In 2002, Mochlos a fost preluata de Technical Olympic, fiind contopita cu o alta firma de constructii din Grecia - Diekat. Saptamana Financiara
luni, 3 martie 2008
Constructorii in voga din rezidentialul romanesc
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu