Piata creditului ipotecar a ajuns anul trecut la patru miliarde de euro, 97% din creditele contractate fiind in euro. Principalul factor in alegerea unei locuinte este in continuare pretul.
Numarul locuintelor finalizate in 2007 a fost de 9.719 unitati locative la nivelul Bucurestiului si al judetului Ilfov, arata datele Institutului National de Statistica. Numai in Ilfov au fost finalizate 6.167 de unitati in primele trei trimestre ale anului trecut. Potrivit Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), la nivel national ne confruntam cu un deficit de locuinte de un milion de unitati, cerere care ar putea fi satisfacuta in decurs de 30 de ani. Directorul comercial al dezvoltatorului imobiliar Gea Prasa International, Antonio Zarnescu, spune ca necesarul de investitii pentru a acoperi cererea actuala variaza intre 70 si 100 de miliarde de euro, avand in vedere cresterea prognozata a preturilor la materialele de constructii si scumpirea fortei de munca.
Analistii imobiliari estimeaza pentru urmatorii patru ani ca segmentul constructiilor rezidentiale va depasi cifra de 3,9 miliarde de euro, mai mult decat valoarea de 1,8 miliarde euro, inregistrata in 2006. „Pentru a ajunge la standardele minime ale Uniunii Europene in ceea ce priveste spatiul locativ, in Romania trebuie sa se construiasca circa 820.000 de locuinte, echivalentul a aproximativ 90 milioane de metri patrati. In prezent, in Romania se construiesc anual 32.000 - 38.000 locuinte, cu trend crescator“, spune Adrian Iordache, business managerul InterBiz.
97% din creditele imobiliare sunt in valuta
Piata creditului ipotecar a atins anul trecut nivelul de patru miliarde de euro, ceea ce inseamna ca media este de mai putin de 200 de euro pe cap de locuitor, cu mult sub media Uniunii Europene de 10.000 de euro pe cap de locuitor, a precizat Sergiu Oprescu, presedinte Alpha Bank, cu ocazia unui seminar pe teme imobiliare. Acesta a mai precizat ca in ultimiii trei ani pe piata ipotecara s-au inregistrat cresteri anuale de aproximativ 67%, fara a lua in calcul creditele de nevoi personale. „Volatilitatea ratei de schimb din ultimele luni a fost de peste 15%, in conditiile in care 97% din creditele contractate sunt in valuta. Acest lucru duce la scaderea puterii de cumparare si la crearea unui dezechilibru intre cerere si capacitatea de suportare a preturilor locuintelor“, spuse Sergiu Oprescu.
Pentru anul in curs el a mai adaugat ca nu se vor mai inregistra astfel de cresteri. Totodata, potrivit informatiilor reprezentantilor companiei spaniole Gea Prasa International, in ultimii doi ani creditul imobiliar a inregistrat o crestere de la 403.000 de euro in iunie 2005, la 2.736.000 de euro in iunie 2007. La jumatatea anului trecut, volumul creditelor imobiliare a crescut cu 48% fata de aceeasi perioada a anului 2006, iar comparativ cu prima jumatate a anului 2005, acestea au crescut cu 120%.
65% din cererile de locuinte sunt pentru garsoniere
Potrivit companiei de consultanta imobiliara Atis Real, cererea de apartamente in cadrul ansamblurilor rezidentiale este dominata in proportie de 65% de garsoniere, iar in ceea ce priveste pretul, cea mai mare cerere pe segmentul clasei medii se inregistreaza la apartamentele cu preturi de vanzare cuprinse intre 1.300 si 2.500 de euro pe metru patrat construit. Totodata, pentru ca cineva sa poata obtine un credit ipotecar trebuie sa aiba un venit mediu net pe familie cuprins intre 2.000 si 2.500 de euro.
Daca pana acum dezvoltatorii s-au orientat spre construirea de ansambluri rezidentiale cu apartamente cu suprafete generoase, primele care se vindeau erau cele care aveau un numar mai mic de metri patrati. Potrivit datelor companiei Atis Real, suprafetele si finisajele solicitate sunt influentate in mod direct de puterea de cumparare si de pretul de vanzare pe metru patrat. Astfel, majoritatea cumparatorilor prefera achizitia de apartamente cu unul sau doua dormitoare. Duplex-urile sunt la ora actuala mai putin solicitate, din cauza preturilor ridicate. Gandul
luni, 3 martie 2008
Anual, in Romania se finalizeaza circa 38.000 de unitati locative. 100 mld. de euro pentru a acoperi cererea de apartamente
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu