Aparitia unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) si a proiectelor rezidentiale duce la cresterea preturilor terenurilor. In doi ani, preturile caselor din aceasta zona au crescut in medie cu 30 – 40%
In Pipera are loc un fenomen imobiliar inexplicabil. Desi nu au canalizare, apa curenta sau o retea electrica dezvoltata, locuintele de aici sunt printre cele mai scumpe din Capitala. Bucurestenii care au vrut sa scape de traficul infernal asteapta pana la doua ore doar pentru a intra in Bucuresti.
„Eu cred ca este foarte mult snobism in povestea asta. Cand au fost inundatii in 2005 toti au avut de suferit, deoarece numai cei de la Iancu Nicolae aveau canalizare”, a declarat pentru Gandul Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Cu toate aceste neajunsuri, anul trecut pretul terenurilor din Pipera a crescut in medie cu 25%, iar in unele zone preturile au inregistrat cresteri cu mult peste medie, de aproape 50% potrivit datelor ARAI.
Astfel, un metru patrat de teren in spatele Scolii Americane costa anul trecut intre 150 si 200 de euro, iar acum preturile au ajuns la 300 - 400 de euro pe metru patrat. In cazul in care un investitor este interesat de aceasta zona, pretul poate urca si la 500 de euro pe metru patrat. O alta zona unde s-au inregistrat cresteri mai mari decat media, este zona Golfului, vis-`a- vis de Scoala Americana unde un metru patrat de teren este de 500 – 550 de euro, fata de 300 de euro cat era acum un an. „Aceasta crestere este explicata de faptul ca in zona s-a facut un PUZ (plan urbansitic zonal), iar zona este foarte solicitata. Un metru patrat in zona Iancu Nicolae care acum un an avea un pret de 800 de euro, acum a ajuns la 900 – 1.000 de euro si chiar mai mare, de 1.300 de euro, daca in zona apare un ansamblu rezidential”, spune Zilisteanu.
Desi preturile sunt mari, casele sunt cumparate in continuare
Nici preturile la locuinte nu au stagnat, in aceasta zona inregistandu-se cele mai mari cresteri din toata Capitala. „Fata de acum doi ani, preturile caselor au crescut cu 30 – 40%. Daca atunci o casa se vindea cu 350.000 de euro, acum ea are un pret de 550.000 de euro. Cat despre vanzarea acestor case, nu este nici o problema. Chiar daca infrastructura nu este bine pusa la punct, sunt persoane care doresc si cumpara locuinte in zona respectiva”, declara Mihaela Pana, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Totodata, existenta cladirilor de birouri din Pipera sustin proiectele rezidentiale, tocmai pentru ca oamenii ce vor lucra in aceste spatii de birouri vor dori sa fie mai aproape de casa.
Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania, spune ca pretul unei case fara canalizare in Pipera este egal cu cel al uneia din oricare alta zona a Capitalei. „Pretul unei case cu utilitati fata de cel al uneia care nu dispune de acestea este diferit, doar atat cat l-ar costa pe viitorul proprietar sa traga utilitatile”, afirma Adrian Vascu. Altfel spus, doar pentru a locui in Pipera unii romani sunt dispusi sa plateasca preturi egale cu ale altor proprietati din Capitala, care au insa canalizare, apa curenta si electricitate.
Info plus: 25 la suta este cresterea medie a pretului la terenuri in zona Pipera Gandul
marți, 18 martie 2008
550.000 de euro pentru o casa fara infrastructura in Pipera
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu