luni, 24 martie 2008

MAJORARI: Vanatoarea de pamant pentru constructii continua. Preturile la terenuri au crescut in 2007 in medie cu 15- 20%

Un metru patrat de teren in zona de Centru-nord a Capitalei a fost anul trecut tranzactionat la un pret mediu de 4.000 de euro. Speculantii cumpara terenuri in zone cu potential de dezvoltare

Cresterea rapida a preturilor terenurilor din Bucuresti, dar si din zona apropiata a fost determinata de lipsa terenurilor disponibile pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare. Aceasta tendinta a fost sustinuta si de politicile restrictive de acordare a avizelor de urbanism necesare dezvoltarilor pe verticala, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Atisreal Romania. Odata cu acest ritm, s-au intensificat si activitatile de constructie din segmentul industrial si rezidential, ceea ce a facut ca interesul dezvoltatorilor sa se indrepte spre zonele de la periferia orasului si judetul Ilfov.

Totodata, potrivit datelor oferite de studiul mai sus mentionat, in anul 2006 au fost retrase din circuitul agricol 110 hectare de teren, iar in judetul Ilfov, 490 de hectare au fost transformate in teren construibil. Singura varianta de a mai gasi terenuri libere in interiorul orasului sunt platformele industriale.

Mai multe tranzactii cu terenuri pentru proiecte rezidentiale

Cei mai multi investitori de pe piata terenurilor provin din tari precum Israel, Spania, Grecia, Marea Britanie, Irlanda si urmaresc comasarea unor loturi mici de terenuri pentru a crea suprafete mai mari. Zonele de nord si de vest sunt atractia principala, pentru ca aici s-a initiat constructia unor proiecte rezidentiale si industriale de mare anvergura.

Un alt punct de interes il reprezinta terenurile din jurul autostrazilor care sunt propice dezvoltarilor unor spatii de tip outlet center. Dar nici partea de sud a Bucurestiului nu este ignorata. Speculantii cumpara teren si in aceste zone si asteapta ca pretul proprietatilor sa creasca odata cu finalizarea unor proiecte imobiliare si de infrastructura programate pentru aceasta zona. „Vestul Bucurestiului a devenit tot mai solicitat din punctul de vedere al cererii, estimandu-se ca aceasta sa ajunga a doua zona rezidentiala, ca importanta, dupa nordul Capitalei. In ultimele 12 luni au fost incheiate mai multe tranzactii cu terenuri destinate proiectelor rezidentiale”, se arata in studiul de la Atisreal. In schimb, o cerere mare pentru spatii industriale de dimensiuni medii si mici s-a inregistrat in zona de est.

Preturile la terenuri au crescut in medie cu 15 – 20%

Potrivit aceluiasi studiu, preturile terenurilor din zona centrala care aveau ca destinatie ansambluri rezidentiale au crescut anul trecut in medie cu 15 – 20% fata de anul 2006. Totodata, in zona de centru-nord (Kiseleff, Primaverii, Herastrau), preturile la teren au ajuns la valori cuprinse intre 3.300 si 4.000 de euro pe metru patrat, si chiar mai mult. Aceasta crestere a determinat si marirea chirilor din zonele respective, dar si a preturilor de achizitie a apartamentelor si a spatiilor de birouri.

„Cu exceptia unor zone specifice, situate in estul si sudul Bucurestiului si in judetul Ilfov, care fac obiectul tranzactiilor speculative, cea mai mare crestere de pret a fost inregistrata pentru terenurile amplasate in zone secundare, ca urmare a cererii provenite din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidetiale. Dezvoltarea pietei rezidentiale a fost principalul factor ce a determinat cresterea preturilor si in judetul Ilfov, crestere sustinuta si de faptul ca in unele zone ale judetului regimul urbanistic permite construirea de cladiri multietajate”, se mai arata in studiu.

Cresteri mai mari ale valorii terenurilor s-au inregistrat in zona Pipera. Daca acum un an un metru patrat de teren era de 150 – 200 de euro, pretul a ajuns la 300 – 400 de euro, iar daca aici va aparea un proiect imobilar pretul poate urca la 500 de euro pe metru patrat, potrivit datelor Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). La fel, in zona Iancu Nicolae de la 800 de euro a ajuns la 1.000 de euro, cu potential de crestere la 1.300 de euro in cazul aparitiei unui proiect imobiliar. Gandul

Niciun comentariu: