joi, 20 martie 2008

Cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliara resping ideea prabusirii acestei piete

Unii dintre cei importanti actori ai pietei imobiliarte din Romania au respins, joi, la unison, in cadrul unei editii speciale realizate de The Money Channel, opinia lansata cu numai o zi in urma de omul de afaceri Dinu Patriciu, potrivit careia piata imobiliara autohtona se afla in pragul prabusirii.

George Copos: Piata imobiliara se va stabiliza, cel mult

Presedintele Clubului Rapid, George Copos, a tinut sa sublinieze ca cel mult ne putem astepta la o stabilizare a acestei piete, in special sub presiunea crizei care se manifesta la nivel international. Nu vom avea o prabusire, ci o scadere a rentabilitatii pe acest sector, sustine omul de afaceri.

"Toti jucatorii de pe piata imobiliara trebuie sa inteleaga ca vor veni doi ani foarte grei, mai grei decat pana acum. Nu va fi aceeasi crestere si in 2008 ca in anii anteriori. Suntem intr-o singura lume, ce s-a intamplat pe piata din America, a ajuns pe piata asiatica si o parte din criza s-a transferat in Romania.
Eu imi asum riscuri si investesc, dar sunt multi care nu stiu ce inseamna a construi un metru patrat, care acum costa dublu fata de 2005. Investesc si imi asum un risc, dar e mai mic, pentru ca am cei trei L: locatie, locatie, locatie. (...) Vorbim de o rentabilitate mai mica. Daca pana in 2005 amortizai o investitie in 4-5 ani, azi astepti 15 ani. S-a terminat cu speculatia, inclusiv in imobiliare. Speculatorii vor iesi din piata. Categoric nu cred intr-o prabusire, cred insa intr-o stabilizare", a declarat acesta pentru The Money Channel.

Florin Pogonaru: Piata imobiliara din Romania nu a ajuns inca la maturitate

Nici presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, nu sustine opinia lansata de Dinu Patriciu. Potrivit acestuia, Romania se va confrunta, pe termen scurt, cu o scadere a preturilor in sectorul imobilkiar, insa pe termen lung vom asista la o aliniere a preturilor la nivelul celor din vest.

"Nu cred ca la noi lucrurile se vor petrece sub forma unor prabusiri. Piata imobiliara nu e la fel la noi ca pe pietele vestice. Faptul ca nu suntem la fel de sofisticati se va transforma la noi intr-un lucru bun, nu avem ascunse sub pres atat de multe lucruri care ar putea sa provoace o criza. Vom vedea o scadere a activelor pe segmentul imobiliar pe un trend constant. Pe termen scurt vom vedea scaderi, pe termen lung va fi insa un trend de convergenta care se va pastra si inclusiv pretul activelor va converge catre cel din pietele vestice. (...) Afacerile se pot dezvolta acum mai ales cu bani proprii, atat cat sunt, iar finantari se vor face prin imprumuturi bancare. Atitudinea este clara in ce priveste investitiile straine: se vor abtine, toata lumea are indoieli. Orice proiect care prevede investitii mai mari de 20 de milioane de euro in Romania din partea fondurilor de investitii e trecut in asteptare momentan pentru a vedea ce se intampla cu mediul de afaceri international", a spus acesta.

In plus, mai subliniaza Pogonaru, piata imobiliara din Romania nu a ajuns la maturitate.

"Cred ca suntem inca in faza de achizitii imobiliare, nu de investitii din punctul de vedere al cetateanului roman. Nu am ajuns inca la un nivel ca al Spaniei, unde toata lumea sa aiba doua case, la noi investitia in imobiliare nu e un fenomen de masa", a explicat acesta.

In conditiile in care costurile terenurilor din Romania nu reprezinta decat 3-4% din valoarea totala a investitiei imobiliare, iar in Occident aceasta pondere ajunge pana la 40%, nu se poate vorbi de prabusirea pietei imobiliare, considera si omul de afaceri Fathi Taher.

"Nu vad posibilitatea de prabusire pentru ca toate investitiile imobiliare au fost bazate pe costuri ale terenurilor foarte mici. Normal terenul reprezinta cam 30-40% din costul total, la noi a fost mereu cam 3-4%. O sa vedem intr-adevar preturi care vor creste, dar nu vad cum se refera Patriciu la prabusire", a declarat acesta.

George Becali: In maxim cinci ani, orice roman va putea sa contracteze un credit ipotecar

Omul de afaceri George Becali este de parere ca pretul terenurilor nu va creste in urmatoarea perioada la fel de puternic precum a crescut in ultimii 2-3 ani, dar cu siguranta nici nu va scadea. Un argument puternic al acestei afirmatii, a declarat Becali la The Money Channel, este ca in Romania exista inca o cerere foarte mare de apartamente. De asemenea, trebuie sa tinem cont de "un lucru logic si simplu": este imposibil ca in Romania sa existe scadere economica, pentru ca facem parte din Uniunea Europeana.

Astfel, omul de afaceri este convins ca in maxim 10 ani Romania se va afla la nivelul mediu al Uniunii. "Asta inseamna ca in aproximativ cinci ani un roman va trebui sa aiba salariul la jumatate din cat il are un european. Acei oameni isi vor putea permite apoi sa contracteze un credit ipotecar ca sa-si ia o locuinta", a spus Becali.

George Becali a afirmat ca in aceasta perioada nu mai cumpara terenuri, deoarece se ghideaza dupa principiul cumpara ieftin, vinde scump, ceea ce nu e posibil in momentul de fata. "Nu se mai gasesc terenuri ieftine. Pentru mine, ieftin inseamna sa dau 300 de euro pe un teren care valoreaza 1.000. Cat priveste despre vandut, il dau cu pretul maxim!", a mentionat omul de afaceri.

Acum o luna, George Becali a facut o tranzactie imobiliara in valoare de 50 de milioane de euro, pentru un teren de 5,5 hectare.

Sorin Ovidiu Vantu: Nu cred ca vom asista la o criza mondiala

"Nu cred ca putem vorbi despre o criza economica la nivel planetar", spune si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. El a declarat ca ne aflam intr-o perioada in care marile finante ale lumii se aduna, in care vor avea loc fuziuni si achizitii. "Este efectul direct al globalizarii", crede Vantu.

El a declarat ca analistii care vorbesc de criza economica mondiala au interese ascunse. "Astazi asistam la un un atac pe resurse al unor state mari precum China, India sau Rusia, care cumpara cu incetul cu incetul continentul african cu totul. Astfel, institutiile financiare occidentale, americane si europene, vor fi obligate sa fuzioneze pentru a putea sustine continente, nu doar tari", mai spune omul de afaceri.

Cei care spun ca piata imobiliara ba o sa creasca, ba o sa scada, sunt niste amatori, spune Vantu. El isi argumenteaza afirmatia prin faptul ca Romania a avut sansa de a intra in Uniunea Europena, un bloc economic puternic. Astfel, cu cei doi specialisti la conducerea Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu si Florin Georgescu, nu va exista nicio problema in ceea ce priveste Romania. "Cu siguranta nu vom avea parte de catastrofe precum anticipeaza unii. Cat despre Romania, nu va faceti nicio problema. Va supravietui", a conchis omul de afaceri. The Money Channel

Niciun comentariu: