Goana dupa terenuri in comuna Sacalaz, aflata la cativa kilometri de Timisoara si devenita o adevarata „bomba” imobiliara, a dus la gasirea de noi metode prin care orice bucata de pamant sa ajunga in proprietatea...alesilor. Tinta au devenit gradinile care inainte de 1989 au apartinut etnicilor germani, majoritari la un moment dat in Sacalaz, dar plecati de ani buni din tara. O astfel de gradina avea intre 1000 si 3000 de metri patrati, o mica avere, in conditiile in care metrul patrat se vinde in Sacalaz cu cel putin 25 de euro. Metoda brevetata era simpla – se depunea in instanta o actiune de constatare a dreptului de proprietate asupra terenului respectiv prin uzucapiune de lunga durata.
Practic, solicitantii sustineau ca de cel putin 30 de ani au lucrat non-stop terenurile respective, chiar daca nu au fost proprietari. Pentru a intari spusele erau adusi doi martori, care confirmau acest lucru, si se depuneau documente de la primarie din care rezulta ca in ultimii ani solicitantii au platit impozitele pentru terenurile respective. In baza acestor probe erau declarati proprietari, chiar daca, in realitate, pe respectivele terenuri, de-a lungul anilor, alti localnici au avut contracte de inchiriere cu primaria, deci nu se mai putea dovedi faptul ca timp de trei decenii solicitantii din instanta au lucrat gradinile; in unele situatii, cei care au lucrat respectivele gradini trezindu-se ca peste noapte au aparut alti stapani ai pamantului.
Printre cei care au beneficiat de pe urma acestei metode s-au aflat consilieri locali, angajati ai Primariei Sacalaz sau rude ale acestora. Tatal consilierului local PD Cosmin Buboi a devenit proprietarul unei gradini de 2877 de metri patrati, chiar daca pana in 2002 pamantul a fost lucrat de un alt localnic. Unul dintre cei doi martori a fost un coleg, consilierul local PD Viorel Lanciu. Intamplator, Cosmin Buboi a fost martor in procesul de uzucapiune in urma caruia Lanciu a devenit proprietar a 2016 metri patrati. „A fost o greseala. Cel care mi-a cedat terenul in 2002 a lucrat alta gradina. M-am dus martor la Lanciu pentru ca ne stim de ani de zile”, a explicat Buboi, in timp ce colegul sau democrat a sustinut ca „il stiam pe tatal lui Buboi de cand am lucrat impreuna, acum multi ani”.
Bucata de teren castigata de Lanciu a fost revendicata de o localnica, Viorica Sabou. Aceasta a depus o plangere penala pentru ca la dosar a fost depusa ca proba un imprimat, anexa la un contract din 1985, dar care era tiparit in 1987. „Am opt copii si am lucrat terenul asta de ani de zile. Mi-au zis ca eu am o gradina si nu-mi mai trebuie si bucata asta. Toti vecinii stiu ca am avut grija de teren, dar daca nu ai primaria de partea ta, degeaba. Totul s-a facut in secret. Vroiam sa construiesc pentru copii o casa, ca suntem multi”, a declarat Viorica Sabou. Consilierul Lanciu se apara motivand ca, dupa ce a primit terenul in instanta, a facut rost si de un act prin care fostul proprietar i-ar fi dat dreptul sa foloseasca gradina inca din 1973. Conform datelor de la Directia de Evidenta a Persoanelor, unul dintre proprietari a parasit tara de abia in 1986.
Tatal Florentinei Duma, angajata referent in Primaria Sacalaz, a devenit prin aceeasi metoda proprietarul unui teren de 950 de metri patrati. Pentru aceasta suprafata exista mai multe contracte de inchiriere intre primarie si Maria Toth, semnate inclusiv de Florentina Duma. Printre cei care au venit in fata instantei s-a aflat si Dumitru Bradea, angajat al primariei, care mai apare in postura de martor si in alte dosare de uzucapiune. De asemenea, mama Feliciei Fetcu, ofiter de stare civila la Primaria Sacalaz, a dobandit o suprafata de peste 5700 de metri patrati , ca si soacra Monicai Cotet, referent la compartimentul impozite, care a devenit proprietara pe aproape 2000 de metri patrati. Gandul
miercuri, 19 martie 2008
Proprietati de mii de metri patrati pentru angajatii Primariei Sacalaz
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu