Cele mai mari ieftiniri s-au inregistrat la apartamentele vechi. Investitiile in sectorul constructiilor au crescut cu 8,4% in 2007
Interesul dezvoltatorilor pentru constructia de apartamente de lux a scazut, acestia orientandu-se spre cladirea de proiecte destinate clasei medii, unde pretul de vanzare variaza intre 850 si 1.400 de euro plus TVA pe metru patrat, se arata intr-un studiu realizat de compania estoniana de consultanta imobiliara Arco Real Estate.
Totodata, studiul mai arata ca un metru patrat intr-un apartament din centrul Bucurestiului s-a vandut anul trecut cu valori cuprinse intre 3.000 si 4.000 de euro, in timp ce, in state intrate in Uniunea Europeana in 2004, preturile au fost: 3.200 – 4.500 de euro pe metru patrat in Tallinn (Estonia), 3.500 – 5.500 de euro pe metru patrat in Riga (Letonia), 3.180 – 5.200 de euro pe metru patrat in Vilnius (Lituania). Desi nu face parte din UE, preturile din Ucraina sunt foarte mari, astfel ca un metru patrat in centrul Kievului s-a vandut cu valori pornind de la 3.560 de euro si ajungand pana la 10.400 de euro.
Preturile apartamentelor vechi din Letonia au scazut
Pentru Estonia, anul 2007 va fi unul de referinta, si asta tocmai din cauza cresterii interesului pentru creditele ipotecare, dar si a numarului mai mic de tranzactii. Studiul arata ca, incepand cu a doua jumatate a anului 2007, piata imobiliara estoniana a inregistrat o scadere a numarului de tranzactii, cu 24% mai mic decat in aceeasi perioada a anului precedent. Cu toate acestea, preturile de vanzare nu au inregistrat scaderi semnificative. Estonia se confrunta cu o situatie noua: in primele trei trimestre ale anului 2007, pretul apartamentelor a scazut cu doar 3%, in conditiile in care, in perioada 2005 – 2006, valoarea tranzactiilor a crescut cu 30%, respectiv 44%. De asemenea, volumul unor noi dezvoltari a scazut din cauza unei cereri mici de apartamente.
Studiul Arco Real Estate arata ca, in Letonia, preturile apartamentelor au crescut pana in aprilie 2007, dupa care acestea au inceput sa scada. Cele mai afectate au fost apartamentele standard, care au inregistrat o scadere a preturilor cu 2 – 3% in fiecare luna. Motivul pentru care acestea au scazut sunt masurile anti-inflationiste luate de Guvern; impreuna cu bancile, au limitat disponibilitatea de a putea lua un credit. Astfel, cumparatorii trebuie sa plateasca la inceput un avans de 10% din imprumut. In momentul de fata, cumparatorii letoni asteapta ca piata sa se stabilizeze si, eventual, preturile sa scada. Comparativ cu cel de-al doilea trimestru, numarul tranzactiilor a scazut cu 63% in cel de-al treilea semestru.
Dificultatile in vanzarea apartamentelor au dus la o crestere a cererii pentru locuintele de inchiriat. Piata noilor proiecte rezidentiale a cunoscut doua categorii de preturi in noiembrie anul trecut: nivelul preturilor la apartamentele vandute de dezvoltatori si la cele vandute de speculanti, acestea din urma fiind mai mici cu 15 – 30%. Un alt fenomen observat a fost acela al vanzarii de apartamente noi la un pret egal sau chiar mai mic decat al apartamentelor din blocurile vechi, nerenovate, al caror pret mediu de vanzare era la 1 decembrie de 1.433 de euro pe metru patrat. Totusi, comparativ cu preturile apartamentelor noi, cele vechi de la marginea Rigai sunt in medie mai ieftine cu 30 – 35%, iar cele renovate sunt mai ieftine cu 15 – 20%, pentru ca preturile la apartamentele vechi au scazut.
2.600 – 4.780 de euro pe metru patrat pentru un apartament in centrul capitalei lituaniene
Anul trecut, in Lituania, preturile locuintelor nu au mai crescut in acelasi ritm, insa bancile au adoptat proceduri mai complicate in acordarea creditelor. Preturile apartamentelor noi fara finisari in 2007, in centru, au variat intre 2.600 si 4.780 de euro pe metru patrat, in timp ce in zonele mai indepartate preturile au fost de 1.450 – 2.100 de euro pe metru patrat. Criza din Statele Unite a dus la consternarea presei, care a speculat o situatie asemanatoare si pentru Lituania. In cel de-al doilea oras ca marime din Lituania, Kaunas, preturile locuintelor vechi si noi au crescut cu 11 – 15% in prima jumatate a anului 2007, urmand ca in al treilea trimestru piata sa stagneze, insa in anumite zone pretul apartamentelor vechi a scazut.
Pe piata imobiliara din Ucraina, preturile apartamentelor au crescut cu 20 – 25%, iar in perioada 2004 – 2006, cererea pentru locuinte era de doua si chiar de trei ori mai mare decat oferta. Situatia s-a schimbat anul trecut, cand stocul de unitati locative a crescut de doua ori.
Totodata, preturile apartamentelor construite acum 20 – 30 de ani au crescut cu 5 – 15%, iar cea mai mare crestere s-a inregistrat in zonele centrale, fiind de 30 si chiar 50%, tendinta ce se asteapta a se mentine si in acest an.
Romania si Bulgaria urmeaza acelasi trend
Desi a intrat odata cu Romania in Uniunea Europeana, Bulgaria a inregistrat o explozie pe segmentul imobiliar, cele mai multe tranzactii imobiliare avand loc in Sofia, Varna, Burgas, Nesebar si Ruse. Potrivit datelor Institutului National de Statistica al Bulgariei, preturile locuintelor in primele trei trimestre ale anului trecut au crescut in medie cu 23,76%, comparativ cu sfarsitul anului 2006. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Sofia, de 37,05%, in Ruse, de 34,20, si in Blagoevgrad, de 30,98%.
Motivele care au dus la cresterea preturilor au fost cererea mare de apartamente finisate si oferta redusa pe acest segment. Apartamentele noi, nefinisate, sunt mai ieftine cu 10 – 15% fata de cele finisate, iar preturile cresc odata cu avansarea constructiei ansamblurilor. La fel ca si in Romania, alte motive care au dus la cresterea preturilor sunt preturile mari la terenuri, la forta de munca si la materialele de constructie.
In Bucuresti, preturile apartamentelor noi din zonele centrale au variat intre 2.700 si 4.000 de euro pe metru patrat, iar in zonele mai indepartate au fost de 1.200 si 2.800 de euro pe metru patrat. O tendinta a anului trecut este cea a orientarii dezvoltatorilor spre zonele apropiate de Capitala, iar nordul ramane inca o zona de interes. Totodata, pe malul Marii Negre au fost anuntate peste 40 de ansambluri rezidentiale in Constanta si Mamaia.
3% este procentul de scadere al preturilor apartamentelor din Estonia, in primele trei trimestre ale anului 2007. Gandul
luni, 24 martie 2008
Preturile locuintelor in Letonia, Estonia si Lituania scad
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu