joi, 27 martie 2008

Oficialii Electrica trag un semnal de alarma: Boom-ul imobiliar pune in pericol alimentarea cu energie a Capitalei

Bucurestiul are nevoie de investitii de un miliard de euro in urmatorii 4-5 ani. Centrul orasului si cartierele Ghencea, Militari si Colentina sunt cele mai expuse pericolului

Expansiunea fara precedent a sectorului imobiliar din Bucuresti va pune in pericol alimentarea cu electricitate a Capitalei daca nu se vor face investitii in dezvoltarea retelelor de distributie. Semnalul de alarma a fost tras ieri de catre Serban Tudor, directorul tehnic al Electrica, cea mai mare companie de distributie de electricitate din Romania.

Potrivit acestuia, Bucurestiul are nevoie de investitii de un miliard de euro in urmatorii 4-5 ani pentru dezvoltarea retelelor pentru a sustine cresterea consumului de energie. “In Bucuresti trebuie tras un semnal de alarma pentru ca nu suntem departe de un punct critic, pe care, daca nu il vom depasi, vom avea multe intreruperi ale alimentarii cu energie”, a spus Tudor.

Acesta sustine ca in unele zone ale orasului consumul de energie a crescut anual cu pana la 100% din cauza noilor constructii care au trebuit sa fie racordate la reteaua electrica. La nivel national, adauga oficialul Electrica, cresterea consumului de electricitate a fost de doar 4-5% in 2007.

Cele mai expuse pericolului intreruperii alimentarii cu energie sunt zona centrala a Bucurestiului, cartierele Ghencea, Militari si Colentina, precum si localitatile din jurul Capitalei.

De altfel, in timpul iernii, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, in Pantelimon si Voluntari nu era zi in care sa nu existe vreo problema cu alimentarea cu energie. Reprezentantii Electrica Muntenia Sud, compania care asigura curentul Capitalei si al judetului Ilfov, au declarat ca defectiunile apareau din cauza supraincarcarii retelelor si a furturilor.

De ce cade curentul

Aparitia fenomenului de supraincarcare a retelei are loc atunci cand exista o neconcordanta intre puterea electrica efectiva pe care proprietarii noilor imobile o solicita Electrica in momentul racordului la reteaua electrica si consumul mult mai mare de electricitate. Aceasta diferenta se explica prin faptul ca proprietarii nu declara toti consumatorii casnici pentru a scoate mai ieftin costurile cu racordarea.

Din aceasta cauza reteaua nu mai face fata si are loc fenomenul de intrerupere a alimentarii cu energie. In plus, cererile de racord au loc de foarte multe ori pentru constructiile situate in extremitatile retelelor de distributie care au o vechime considerabila. Cheltuielile noilor retele de distributie (cabluri, stalpi, puncte de transformare etc.) sunt suportate insa de cei care solicita racordul la reteaua electrica.

Pentru reabilitarea retelelor existente, Electrica Muntenia Sud spune ca are un plan de investitii pentru 2008 de 300 milioane de euro, dupa ce in ultimii sase ani a investit 100 milioane de euro. Gandul

Niciun comentariu: