miercuri, 12 martie 2008

Femeile de succes au iesit la shopping imobiliar

Femeile de succes din Top 100 realizat de Capital au investit in terenuri sau apartamente peste 60 de milioane de euro, desi majoritatea au profesii fara nicio legatura cu domeniul imobiliar.

Femei care au cunoscut succesul in diverse domenii de activitate au considerat de bun augur plasarea banilor castigati din meseria de baza in bunuri imobiliare. Cateva au decis sa investeasca in hoteluri sau complexuri rezidentiale. Flerul pentru investitii imobiliare nu l-au dobandit de pe o zi pe alta si nici nu au inceput sa achizitioneze proprietati in ultimii doi ani, cand romanii cu bani au prins gustul speculatiilor pe o piata cu preturi in crestere. Sunt femei de afaceri care au facut investitii si in urma cu zece ani sau mai mult.

Silvia Oostveen, director general al companiei Arhitectural, a facut prima achizitie imobiliara in 1995. „Am cumparat la vremea respectiva un apartament cu 15.000 de dolari“, povesteste aceasta. Au urmat investitii facute pentru firma, de la terenuri pana la spatii de productie si depozite, dar printre acestea s-au mai strecurat si alte achizitii proprii, printre care terenuri in zona Buftea. „Scopul meu nu este specula imobiliara. Au fost ocazii. Eu nu stau sa cumpar ca apoi imediat sa vand“, spune Silvia Oostveen. La vremea efectuarii investitiilor, valoarea totala a fost de 400.000 de euro, dar in prezent, bunurile imobiliare detinute valoreaza peste patru milioane de euro. „Afacerile imobiliare nu sunt prioritare. Daca descopar o oferta care mi se pare interesanta, un teren la un pret bun, cumpar. Daca mi-o ia cineva inainte in achizitie, nu ma deranjeaza“, adauga aceasta. Oostveen a investit anul acesta si intr-un hotel la Campulung Moldovenesc.

Atractia terenurilor

Sectorul imobiliar a atras-o si pe Rodica Sfaca, director general al companiei producatoare de mobila Ronex Prod. Detine un teren in apropiere de Bucuresti, la Scrovistea, pe care intentioneaza sa-l valorifice prin constructia unor case. „Va fi o zona rezidentiala, formata din vile, vom construi si un club de entertainment, bun pentru activitati de team-building. Va fi o afacere de familie, nu ne vom asocia cu altcineva“, spune Sfaca, precizand ca detine apartamente si in complexul rezidential My Dream Residence. Valoarea actualelor investitii imobiliare se ridica la aproximativ 700.000 de euro, dar vor creste foarte mult in momentul demararii constructiei la Scrovistea. Acestora li se adauga depozitele si terenurile pe care se afla fabrica de mobila.

Tot in terenuri si-a investit o parte din castig si vedeta de televiziune Mihaela Radulescu. Cu un sot expert in domeniul imobiliar, Radulescu nu a facut, la inceput, decat investitii timide. Desi segmentul imobiliar i s-a parut initial mai accesibil, a constatat ulterior ca nu este deloc asa. „Acum am curaj sa pun la bataie si sume mari, depinde de oportunitate. Ca sa devina o afacere reusita, e nevoie de mai mult studiu si de o vasta pricepere legislativa“, declara aceasta. Cea mai mare investitie facuta intr-un singur teren a fost de 200.000 de euro. „Nu sunt un jucator greu pe aceasta piata, dar intentionez sa devin, daca ceea ce am facut pana acum se va dovedi profitabil. Invat cat pot de la sotul meu, ii ascult sfaturile si nu ma avant in orice intentie de cumparare, oricat de frumos impachetata ar fi oferta“, adauga Radulescu.

Pe afacerile imobiliare a pariat, pe termen lung, si Angela Cretu, general manager pentru Romania si Europa de Sud-Est al Avon. Primul contact cu segmentul imobiliar l-a avut in urma cu cinci ani si intentioneaza sa-si continue investitiile, in conditiile in care spune ca nu urmareste profit pe termen scurt.

Pentru Sandra Pralong, presedinte al agentiei de PR Synergy Communications, debutul ca investitor in imobiliare a avut loc in 1986, la New York. „Am insistat foarte mult sa fac actele intr-o vineri si nimeni nu putea, nici banca, nici avocatii. Dar am fost insistenta si i-am convins. Am semnat contractul in vinerea aceea, dar in timpul zilei de luni, bursa a cazut si pretul apartamentelor, de asemenea, cu 10-15% imediat“, spune Pralong. „Apartamentul cu pricina a trecut prin toate fazele: a scazut sub pretul de achizitie, i-a crescut de vreo trei ori pretul si acum a scazut din nou“, adauga aceasta. Desi nu va renunta la sectorul imobiliar, Sandra Pralong promite ca se va limita la investitii in Europa.

Din toate femeile prezente in „Top 100 femei de succes“ editat anual de revista Capital, peste 90% au investitii imobiliare. Printre acestea se numara Carmen Sandulescu, directorul economic al companiei de dezvoltare imobiliara Impact, Monica Tatoiu, director general Oriflame Romania, Cristina Grigorescu, CEO Kasta Metal si Camelia Sucu, general manager Class Mob. Pentru multe dintre ele, urmatoarea tentatie, dupa imobiliare, sunt plasamentele pe piata de capital.
«Scopul meu nu este specula imobiliara. Au fost ocazii. Eu nu stau sa cumpar, ca apoi imediat sa vand» Silvia Oostveen – director general Arhitectural

PLASAMENTE
60 mil. euro reprezinta suma investitiilor imobiliare ale femeilor de succes din Top 100 Capital. Pe langa terenuri, apartamente sau vile, doamnele si-au plasat banii si pe piata de capital

Angela Cretu
director general Avon Romania Si Europa de Sud-Est

INVESTITII
A inceput sa-si investeasca castigurile in domeniul imobiliar in urma cu cinci ani. Nu are plasamente pe piata de capital, dar mentioneaza ca va continua investitiile imobiliare, pe care mizeaza pe termen lung

Sandra Pralong
Presedinte Synergy Communications

INVESTITII
Apartamente in strainatate. Primul a fost in New York in 1986. Pretul a urcat de trei ori, dar in actuala criza imobiliara din SUA valoarea sa este in scadere.

Mihaela Radulescu
realizator TV

INVESTITII
Terenuri. Valoarea maxima platita pe un teren a fost de 200.000 de euro, dar investitiile sale totale depasesc cu mult aceasta suma. Are investitii imobiliare in tara, dar si in strainatate.

Silvia Oostveen
director general Arhitectural

INVESTITII
Terenuri (Buftea), apartamente, vile si hotel. Detine locuinte in Capitala si in nordul tarii.

valoare bunuri
Valoarea de achizitie a fost de aproximativ 400.000 de euro, dar in prezent bunurile valoreaza peste patru milioane de euro.

Rodica Sfaca
Director general Ronex Prod

Suma investita
Peste 700.000 de euro, bani din terenuri si apartamente in complexuri rezidentiale.

Valoare bunuri
Terenurile din Scrovistea valoreaza 200.000 de euro. Va construi o zona rezidentiala. Apartamentele au fost achizitionate pentru 400.000 de euro. Capital

Niciun comentariu: