Autorizatiile eliberate haotic au creat un dezastru, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Salvati Bucurestiul
Autorizatii de constructie eliberate pe banda rulanta de autoritatile locale din Bucuresti afecteaza atat traficul, dar si sanatatea bucurestenilor. „Fiecare cladire de birouri care urmeaza sa se construiasca trebuie sa obtina avizul Comisiei de Circulatie din cadrul Municipalitatii. Expertii din cadrul aceste comisii ar trebui sa intocmeasca un studiu care sa arate cat de mult afecteaza traficul in zona construirea respectivului imobil. Numai ca Directia acorda avize cu generozitate tuturor solicitantilor, fara sa se gandeasca la consecinte“, a declarat Dan Nicusor, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Potrivit acestuia, un exemplu este PUZ-ul pentru Cathedral Plaza de pe Strada General Berthelot. Astfel ca, aproximativ 500 de masini vor gatui traficul atat pe General Berthelot, cat si in intreaga zona.
In fiecare an se aproba 200-300 de PUZ-uri, fiecare cu derogari grave de la Planul Urbanistic General al Bucurestiului, adica cu o arhitectura si un regim de inaltime neconforme cu arhitectura zonei unde urmeaza sa se construiasca cladirea. Numai anul trecut, municipalitatea a avizat aproximativ 100 de PUZ-uri pentru constructii foarte inalte. „Suntem singura tara unde cand se da un anunt imobiliar nu se precizeaza procentul de ocupare a terenului, coeficientul de utilizare al terenului si inaltimea maxima pentru terenul in cauza. In Romania aceste informatii lipsesc tocmai pentru ca se pot aranja ulterior, pe motiv ca legislatia permite ca oricine sa propuna un PUZ, lucru care in alte tari nu se intampla“, a precizat Dan Nicusor.
Primaria Capitalei a admis luna trecuta ca in rindul spatiilor verzi au fost contabilizate chiar si cimitirele
Constructii haotice au ocupat si o parte din suprafata verde a orasului, deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti a retrocedat o buna parte a parcurilor. Mai mult, chiar primarii de sector au transformat unele zone verzi in betoane, potrivit studiului realizat de Asociatia Salvati Bucurestiul. Astfel, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a betonat un spatiu verde din Parcul Sebastian, iar primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a construit noul sediu al primariei in parcul Obor. Edilul sectorului 3, Liviu Negoita, a semnat autorizatiile de constructie pentru 128 de parcele, cu o suprafata de aproximativ 7,2 hectare, in parcul Prisaca Dornei.
Sanatatea Bucurestenilor este grav afectata din cauza poluarii excesive din Capitala. „Din cauza reducerii spatiului verde, nivelul prafului din atmosfera a crescut. Acest tip de poluare este corelat de medici cu aparitia bolilor respiratorii acute si a bolilor cardiace“, se precizeaza in studiu. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca fiecare locuitor sa beneficieze de minim 50 de metri patrati de spatiu verde. In prezent un bucurestean beneficiaza de sapte metri de spatiu verde. Cotidianul
joi, 13 martie 2008
Capitala haosului urbanistic
Etichete: Capitala haosului urbanistic
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu