Cei mai mari dezvoltatori de pe piata locala, precum Baneasa Investments, Neocity Group, Cefin Real Estate Asset Management, River Invest, TriGranit Development (parteneri principali) sau Avrig 35, au participat saptamana trecuta la MIPIM, targul imobiliar de la Cannes.
Standul Bucurestiului de la targul imobiliar MIPIM, care s-a desfasurat in perioada 11-14 martie la Cannes, a atras ca un magnet investitorii interesati sa patrunda pe piata locala, Romania fiind una dintre pietele care nu sunt afectate de criza internationala, datorita deficitului dintre cerere si oferta din sectoarele rezidential, comercial, birouri sau industrial. Dezvoltatorii locali au participat la targ pentru a-si face cunoscute proiectele la nivel international si pentru a forma contacte cu viitori parteneri de dezvoltare.
"Piata romaneasca prezinta o mare de oportunitati pentru fondurile de investitii, insa deocamdata vor continua sa domine investitorii de talie mica si mijlocie, urmand ca in urmatorii ani sa patrunda jucatorii mari care sa preia portofoliile dezvoltate de fondurile care activeaza in prezent pe piata", a declarat Larisa Dinu, marketing & communication manager al River Invest, dezvoltatorul proiectului imobiliar Sema Parc din Capitala.
Potrivit ei, participarea River Invest la MIPIM a asigurat o crestere a imaginii companiei la nivel international, prin prezenta alaturi de municipalitate.
"Criza imobiliara are efecte pozitive pe piata locala, pentru ca atrage capital din partea investitorilor interesati sa intre pe o piata unde deficitul dintre cerere si oferta este foarte ridicat, iar profiturile sunt mai mari decat in Vest. Practic, orice oras cu peste 100.000 de locuitori poate deveni tinta unor investitori straini", a declarat Ion Catutoiu, directorul general al companiei de consultanta Real Time, care a participat la targul de la Cannes.
Ioannis Panagiotidis, vicepresedintele companiei grecesti Panhol Developments, spune ca Romania va atrage in urmatorii ani investitii masive in sectorul rezidential si ar putea deveni o piata mai atractiva pentru second-home market decat Bulgaria, care desi a promovat foarte mult litoralul, proiectele dezvoltate sunt slabe din punct de vedere calitativ.
MIPIM a fost pentru unii oameni de afaceri locali o buna oportunitate de a atrage fonduri de investitii drept partener in proiectele pe care le dezvolta pe piata locala. Un astfel de exemplu sunt fratii Cristescu, proprietarii grupului Bega, care negociaza asocierea cu un fond de investitii britanic pentru un proiect de 200 mil. euro care presupune construirea la Timisoara a 700 de locuinte si a unui hotel de 5 stele, precum si cu dezvoltatori pentru un alt proiect imobiliar de 200 de milioane de euro.
"La MIPIM am intrat in contact cu mai multe fonduri de investitii si dezvoltatori cu care speram sa incheiem un parteneriat in urmatoarea luna", a spus Marius Cristescu, care alaturi de fratele sau Emil, controleaza grupul Bega.
"Ne-am intalnit cu zece fonduri de investitii mari si foarte mari, care erau foarte interesate sa intre pe piata locala. Cu doua dintre aceste fonduri am semnat scrisori de intentie, care ulterior se pot transforma in contracte. MIPIM este un targ business to business in care investitorii vin sa cunoasca dezvoltatorii din zonele lor de interes", spune George Margescu, directorul general al Cefin Real Estate Asset Management.
PMB a participat pentru prima oara la MIPIM cu un stand, alaturi de dezvoltatorii imobiliari Baneasa Investments, Neocity Group Romania, River Invest, Monolit Development, Cefin Real Estate Asset Management, TriGranit si Avrig 35, care dezvolta proiecte in valoare totala de peste cinci miliarde de euro. Costurile Primariei Municipiului Bucuresti pentru realizarea standului s-au ridicat la circa 400.000 de euro, suma care a fost recuperata prin atragerea celor sapte dezvoltatori imobiliari, potrivit unor surse.
"Dupa 20 de ani, bine ca a venit in sfarsit si Bucurestiul cu un stand propriu", au declarat investitorii care au vizitat standul Primariei Municipiului Bucuresti. Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei, care s-a implicat in proiectarea standului, spune ca participarea la un astfel de targ va creste imaginea Bucurestiului, avand in vedere ca sunt foarte multi investitori care nu cunosc prea multe despre Capitala.
"Eu am mai fost o singura data la acest targ, in urma cu mai multi ani, cand investitorii nu prea stiau unde e Bucurestiul. Acum am fost contactat de doua tipuri de investitori, cei care sunt deja pe piata locala si sunt interesati sa dezvolte noi proiecte, precum si de cei care vor sa intre pe piata si vor sa afle detalii despre dezvoltarea Capitalei", a declarat Bold. Targul imobiliar MIPIM, unul dintre cele mai mari de acest gen din lume, s-a desfasurat in perioada 11-14 martie la Cannes. Anul acesta, numarul participantilor s-a ridicat la 26.200, in crestere cu 22% fata de anul precedent, dintre care circa 100 de companii au fost din Romania. Ziarul Financiar
marți, 18 martie 2008
Targul de la Cannes:Piata imobiliara romaneasca nu este afectata de criza internationala
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu