luni, 3 martie 2008

Romanii se intorc la caldura termocentralei

Inceputul de an a adus, in Bucuresti, 12 rebransari, dupa cele 1.600 din 2007. Vanzarile la centrale de apartament sunt insa constante de mai multi ani.

Bucurestenii au inceput sa se rebranseze la sistemul de termoficare centralizat. Cel putin asa sustine Virgil Ramba, directorul general Radet, in opinia caruia procesul va continua si chiar se va accentua. „Nu mai e nici o afacere sa ai centrala in conditiile in care pretul gazelor creste intruna. Eu cred sincer ca solutia pentru un om cu venit mic si mediu care are acum centrala e ori sa se rebranseze, ori sa se mute la tara unde sa se incalzeasca pe lemne. In ceea ce priveste vanzatorii de centrale, ar fi mai bine sa se apuce de altceva, pentru ca nu le mai merge treaba“, spune ironic Ramba. Acesta vine cu date care sa-i sustina afirmatiile si care arata ca pe totalul anului 2007 in Bucuresti s-au realizat 802 debransari si de doua ori mai multe (1.610) rebransari, in timp ce pe primele doua luni ale anului curent au existat 12 rebransari si nici o debransare.

Directorul Radet explica acest fenomen prin faptul ca in conditiile actuale este mai ieftin sa fii conectat la sistemul centralizat de termoficare decit sa-ti pui centrala, mai ales ca regia pe care o conduce isi permite sa practice preturi mai mici, jumatate din costurile sale fiind subventionate de la bugetul autoritatilor de stat si locale. „Spre exemplu, din datele pe care le am, in decembrie, factura la intretinere a fost mai mare cu 50% pentru detinatorii de centrale. Si ginditi-va ca inca nu s-a introdus taxa de mediu care va fi 50 de lei pentru fiecare apartament cu centrala“, declara Ramba.

Asociatia patronala a vanzatorilor si importatorilor de centrale termice respinge tendinta aratata de Ramba. „In principiu, cetateanul care are o centrala nu se gandeste sa renunte la ea pentru a se conecta din nou la sistemul centralizat. E o chestie elementara legata de confortul fiecaruia. Vanzarile noastre s-au mentinut constante in 2007“, spune Olimpiu Achim, presedintele organizatiei. Acesta a demontat si cifrele cu situatia rebransarilor prezentate de Ramba, apreciind ca exprima situatia celor care au fost nevoiti sa se rebranseze pentru ca fusesera debransati din cauza neplatii facturilor. „Normal ca oamenii s-au rebransat, pentru ca au facut rost de bani pentru a plati ceea ce datorau Radetului si acesta i-a reconectat la sistem. Declaratiile domnului Ramba nu merita a fi comentate“, arata Olimpiu Achim. Potrivit acestuia, factura medie a celor care detin centrale este de 400 de lei/apartament, in timp ce costul achizitiei uneia este de 2.000-2.600 lei. Achim estimase in septembrie 2007 dimensiunea totala a pietei centralelor de apartament la 250 milioane de euro.

Perioada cu cele mai multe debransari este august - septembrie. In perioada de iarna acestea nu sint permise decit in conditiile in care o scara intreaga de bloc alege acest lucru. Cotidianul

Niciun comentariu: