luni, 3 martie 2008

Credite ipotecare peste 100.000 de euro. Doar 5% din bucuresteni sunt eligibili

In perioada 2004-2007, piata creditelor ipotecare din Romania a crescut de aproape 4,8 ori, de la 840 de milioane de euro la 4 miliarde. Pana in 2009, reprezentantii Coldwell Banker sustin ca acest sector ar putea ajunge la 8 miliarde de euro. In ciuda evolutiei fulminate pe care au inregistrat-o, creditele ipotecare nu reprezinta decat 3,4% din Produsul Intern Brut. Volumul lor este de aproape 15 ori mai mic decat cel din majoritatea statelor din Europa. Diferenta mare este data si de faptul ca doar 5% dintre bucurestenii aflati in cautarea unei case au acces la credite de peste 100.000 de euro!

In 2005, creditele ipotecare contractate in Romaniei au atins nivelul de 1,4 miliarde de euro, cu aproape 40% mai mult decat in anul anterior. Acelasi procent de crestere s-a inregistrat si in 2006, cat piata imprumuturilor pentru locuinte a depasit 2 miliarde de euro.

In 2007, potrivit datelor furnizate de consultantii Coldwell Banker, in tara noastra au fost contractate credite ipotecare in valoare de 4 miliarde de euro. Ele au reprezentat 3,4% din Produsul Intern Brut. Pentru 2009, asteptarile sunt duble, adica un volum de 8 miliarde.

Fata de multe state din Europa, nivelul imprumuturilor pentru case din Romania este aproximativ 15 ori mai mic. Asta inseamna ca piata este de abia la inceputurile sale si acest lucru va fi speculat la maximum de institutiile financiar-bancare.

Inca din 2007, bancile au adoptat conditii de creditare mult mai flexibile decat in trecut. In acest fel a crescut accesul populatiei la imprumuturi, insa a sporit si riscul neplatii datoriilor. Studiile de piata arata ca doar 5% din bucurestenii care isi doresc o locuinta pot obtine un credit de peste 100.000 de euro.

Potrivit celui mai recent raport al companiei Coldwell Banker, sistemul bancar din Romania ar trebuie schimbat in acord cu modele ce functioneaza in alte state. Piete mult mai mature decat cea locala ofera solutii diverse in perioadele in care cresc preturile proprietatilor. Spre exemplu, sunt acordate imprumuturi pe doua generatii, de 50-60 de ani, ori gradul de indatorare este urcat pana la 70%. Solutii de acest gen ar reduce presiunea ce vine din partea cumparatorilor, mai spun consultantii. The Money Channel

Niciun comentariu: