miercuri, 5 martie 2008

Avantul apartamentelor noi

Oferta de pe piata imobiliara ramane de zece ori mai mica decat cererea

Piata imobiliara creste. Noi complexuri rezidentiale sunt construite, inghit investitii de zeci de milioane de euro, dar tot nu este suficient. Cererea anuala de locuinte atinge 30.000, in timp ce oferta nu depaseste 3.000 de apartamente in fiecare an.

Numai la Targul Imobiliar National de la World Trade Center au fost prezentate zece noi proiecte rezidentiale, in Bucuresti si la Bran. Ceea ce inseamna 700 de apartamente si 800 de vile, cu investitii ce se invart in jurul a 500 milioane de euro. Cel mai amplu dintre acestea este un complexul Casa Nova Residence, dezvoltat de Asset Management System, cu capital american. Investitia se ridica la 300 milioane de euro. Proiectul presupune construirea a 800 de vile situate langa Padurea Corbeanca. Pe langa acestea, 57 de noi locuinte, grupate in 15 cladiri, vor fi ridicate in zona Baneasa, cu o investit ie a Integral Technic.

O alta investitie, ce se ridica la peste 14 milioane de euro, este cea a Vilblok Construct, firma care promita sa construiasca, pana in 2010, un complex de 117 apartamente in vile. Majorari cu 5% la patru luni Odata cu cererea, preturile apartamentelor cresc si ele. E adevarat, parca intr-un ritm mai domolit ca pana acum, insa tendinta de crestere se mentine. Si asta pentru ca piata este in continua crestere, atat timp cat cererea depaseste cu mult oferta.

Directorul Admedia Consulta, Vlad Vlasceanu, organizatorul Targului Imobiliar National, spune ca, in primele doua luni ale anului, preturile locuintelor au crescut cu 5-20%. Vlasceanu estimeaza ca pretul pentru apartamente va creste in medie cu 5% la fiecare trei - patru luni, infirmand previziunile facute de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a spus ca piata imobiliara romaneasca va cunoaste un colaps in urmatorii ani. "Studiile arata ca, la ora actuala, exista un deficit de 30.000 de unitati locative in Capitala. In modul in care se livreaza locuinte, circa 3.000 pe an, piata imobiliara nu are cum sa scada. Cred ca cel putin zece ani in Romania va continua sa fie o piata efervescenta", confirma si reprezentantii companiei imobiliare Media City.

De aceeasi parere este si reprezentantul companiei Gea Prasa, Antonio Zarnescu. "Cine spune ca piata se va prabusi greseste. Semnalul cel mai important este faptul ca dezvoltatorii gandesc pe termen lung, iar investitiile in imobiliare vor continua", explica el. Ce s-ar putea, totusi, schimba este numarul dezvoltatorilor de pe piata. Ajunsa aproape de maturitate, piata imobiliara va respinge firmele care nu se pot lauda cu calitatea produselor lor.

"Vom asista la o cernere a pietei imobiliare, unde vor ramane cei care vor cu adevarat sa ofere calitate. In acelasi timp, dezvoltatorii se vor orienta si catre constructia de apartamente cu suprafete mai mici, iar bucurestenii care vor o locuinta noua se vor reloca si in zonele de est si sud ale Capitalei", spune Zarnescu, a carui cumpanie dezvolta in Bucuresti un complex rezidential de 500 de apartamente. Urmand tendinta pietei, pretul apartamentelor vechi cresc si ele. Specialistii imobiliari spun insa ca majorarea preturilor pentru locuint ele din apartamentele vechi este una exagerata. Cu toate acestea, foarte multi tineri cumpara astfel de locuinte. Banii Nostrii

Niciun comentariu: