marți, 1 aprilie 2008

Teiul, impanzit de noi ansambluri rezidentiale

Privelistea deosebita oferita de intinderea de apa din apropiere, dar si fascinatia exercitata de amplasarea in nordul atat de ravnit al Capitalei fac din Tei una dintre cele mai ravnite zone ale Bucurestiului. De aceea, inca de la inceputul boomului imobiliar autohton, investitorii au demarat aici proiecte importante.

Localizare: Nordul Capitalei, delimitat de Soseaua Stefan cel Mare la sud, strada Barbu Vacarescu la vest, Soseaua Colentina la est si lacurile Tei si Plumbuita la nord.

Tipuri de locuinte: Apartamente de doua-patru camere, penthouse-uri, triplexuri in ansambluri rezidentiale noi; garsoniere si apartamente de doua-patru camere in blocuri construite inainte de 1989; unitati locative in blocuri construite in 1996.

Centre Comerciale: Billa – Barbu Vacarescu, Kaufland – Ramuri Tei, Domino – Bd. Lacul Tei; Carrefour, Metro, Selgros, Ikea – pe DN1, la 15 minute de mers cu masina.

Transport in comun: trei trasee de autobuz, trei linii de tramvai, o statie de metrou situata pe magistrala.

Unitati de invatamant: trei gradinite de stat, doua scoli generale, un colegiu tehnic, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Clinici si spitale: Prof. Dr. Alfred Russescu (spital de copii), Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Colentina", Spitalul Clinic Prof. dr. N. Gh. Lupu, Spitalul de Pneumoftiziologie.

Parcuri: Parcul Tei, Parcul Tonola (Circului), Parcul Plumbuita. Grad de poluare: Poluarea cauzata de gazele de esapament depaseste concentratiile maxime admise, conform Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti.

Locuinte de lux la 5.000 de euro/mp

Dezvoltatorii postrevolutionari nu au fost insa primii care sa construiasca locuinte in acest perimetru. Teiul a fost „descoperit" ca o buna locatie pentru locuit inca de acum mai bine de doua milenii.

Au fost gasite urme ale unor asezari din epoca bronzului, dar si din vremea dacilor. Lacul Tei, de unde vine si numele cartierului, da numele multor strazi din cartier. Unii locuitori din zona sunt atat de mandri ca locuiesc aici, incat au pus si pe numerele de inmatriculare ale masinilor cele trei litere – „TEI". Emerald Residences este un complex rezidential de 279 de apartamente cu doua, trei, patru camere si penthouse-uri, situat pe strada Tuzla.

PRETURI SI DOTARI

In aceasta locatie, doritorii au putut achizitiona apartamente cu doua-patru camere, vile de 530 de metri patrati cu parter si doua etaje. Cea mai ieftina locuinta, un apartament de 2 camere in suprafata de 52 de metri patrati, a costat aici 92.500 de euro, iar pentru un penthouse, cea mai scumpa unitate locativa, cumparatorul a platit 1.300.000 de euro.

Complexul este in curs de finalizare si va fi livrat proprietarilor in primavara acestui an. Agentia imobiliara Neocasa, care se ocupa de acest ansamblu, mai are disponibile la vanzare unitati locative din mai multe categorii de suprafata.

Astfel, un apartament de trei camere costa intre 247.000 si 342.000 de euro, in timp ce pentru patru camere clientul trebuie sa scoata din buzunar intre 360.000 si 586.000 de euro. Locul de parcare se achita separat si costa aproximativ 18.000 de euro. Printre facilitatile oferite clientilor se numara loc de joaca pentru copii, sala de fitness si sala de squash.

Estia Residence se afla, de asemenea, pe strada Tuzla. Complexul dispune de un total de 79 de apartamente. Conform reprezentantilor Eurisko, lucrarile vor fi gata de livrare in al patrulea trimestru al anului in curs. Cea mai scumpa unitate locativa de aici a costat aproape 600.000 de euro. Preturile incep de la 250.000 de euro. Locul de parcare nu este inclus in pret, el costa aproape 18.000 de euro.

In zona se dezvolta si Waterfront, un complex rezidential compus din vile si cladiri de apartamente situate chiar pe malul lacului Tei, pe o peninsula marginita la vest de Soseaua Petricani. Potrivit Colliers, partener al dezvoltatorului, proiectul este inca in pregatire.

Din acest motiv, nu sunt inca disponibile date referitoare la preturi si suprafete. Un alt proiect va fi construit in zona Floreasca din Bucuresti, langa lacul Tei, pe un teren de circa 19.000 de metri patrati, de catre firma israeliana Intercolony, subsidiara a dezvoltatorului imobiliar American Colony.

Ansamblul va cuprinde locuinte de lux si va presupune o investitie de 89 milioane de euro. Lucrarile vor fi initiate in luna noiembrie 2008, urmand sa fie finalizate intr-un interval de patru ani. Preturile de vanzare ar putea ajunge si la 5.000 de euro pe metru patrat, conform reprezentantilor companiei.

Ce mai poti alege?

LOCUINTE VECHI

Segmentul "locuinte vechi" al pietei imobiliare din zona prezinta o particularitate. Pe strada Opanez, exista si apartamente in blocuri de patru etaje finalizate dupa Revolutie, in 1996. "Cladirile in cauza au fost construite de primarie pentru tinerii casatoriti, care le-au achitat in rate. Exista si cateva blocuri care au fost construite pentru cadrele Ministerului de Interne" , spune Florin Calentaru, consilier la agentia imobiliara Apogeus International.

O unitate locativa de patru camere cu imbunatatiri in astfel de constructii ajunge sa coste si 200.000 de euro. Cele mai vechi blocuri din zona se afla pe Aleea Circului si sunt construite in 1968. Cele mai ieftine unitati locative sunt in cladirile confort doi de pe strazile Grigore Moisil si Vidin. De pilda, o garsoniera intr-un bloc construit in 1979 costa 61.500 de euro. Cea mai scumpa unitate locativa cu o camera are o vechime de 19 ani si costa 92.000 de euro. La doua camere, preturile variaza intre 89.000 de euro la o suprafata de 40 de metri patrati, pe Grigore Moisil, si 135.000 de euro pentru o suprafata de 60 de metri patrati, pe Opanez.

Povestea cartierului tau

Fratii Grigore, cunoscuti membri ai lumii interlope interbelice, aveau cartierul general in Tei, pe strada Maica Domnului. In acea vreme, cantaretii plateau bandelor interlope o taxa pentru a putea canta in localurile controlate de acestea.

Fratii Grigore erau protectorii lui Cristian Vasile, in timp ce Zavaidoc, un alt artist celebru al vremii si rival al lui Vasile, avea legaturi cu Borila, seful unei bande din Bariera Vergului, actuala zona a Pietei Muncii. Unii autori sustin ca aceasta rivalitate a dus la uciderea Zarazei, iubita lui Cristian Vasile.

Mircea Cartarescu descrie in „De ce iubim femeile" ce s-a intamplat pe strazile din cartier in zilele acelea: "Zaraza fu arsa la Crematoriul Invierea, care atunci se afla undeva in preajma gropii Tonola. Asistase o mare de oameni in lacrimi, nu si Cristian Vasile.
Pe drumul spre crematoriu, maretul dric de abanos sculptat, tras de cai mascati, vadea prin geamurile de cristal o frumusete de femeie cu ochii deschisi, caci pleoapele cu gene lungi nu voisera sa coboare cu nici un chip peste ochii negri ca smoala. Cenusa fetei umplu o urna ce avea ca toarte doi ingeri de fier forjat". Adevarul

Niciun comentariu: