Un metru patrat de parcare intr-un cartier rezidential de lux costa intre 1.700 si 2.500 de euro.
„Moda" achizitionarii de apartamente noi din faza de constructie, pentru a le revinde apoi la preturi mai ridicate este una deja consacrata.
De cele mai multe ori, astfel de investitori cumpara „la pachet" unul sau chiar doua locuri de parcare pentru fiecare locuinta. Interesant este ca cei care s-au orientat pana acum spre acest gen de afaceri imobiliare au obtinut o rata de profit mai mare din revanzarea parcarilor decat din cea a apartamentelor propriu-zise.
In zonele rezidentiale prestigioase, precum Primaverii, Dorobanti sau Aviatorilor, pretul unei parcari subterane depaseste 20.000 de euro, potrivit datelor Atisreal. In acelasi timp, informatiile Esop arata ca cea mai scumpa parcare subterana poate fi achizitionata in zona de nord a Capitalei, cu circa 25.000 de euro.
La randul sau, Eugen Paternic, directorul City Expert, subliniaza ca exista cazuri in care un astfel de spatiu adiacent locuintei ajunge si pana la 35.000 de euro. Oricare ar fi marjele intre care se incadreaza pretul maxim al unei parcari subterane, cert este ca ultimii ani au adus scumpiri majore la acest capitol.
Marian Paduraru, Sales Director Europroperty, spune ca, daca in urma cu doi ani, un astfel de spatiu amenajat la subsolul cladirilor rezidentiale costa intre 10.000 si 15.000 de euro, iar momentan variaza intre 20.000 si 30.000 euro, profitul investitorului care se hotaraste sa vanda acum ajunge pana la 100%.
Adio randamentelor de top
La o suprafata ce se incadreaza intre 12 si 14 metri patrati, pretul raportat la aceasta unitate de masura al unei parcari dintr-un cartier rezidential de lux se situeaza intre 1.700 si 2.500 euro. Valoare ce depaseste, in unele cazuri considerabil, pretul spatiului de locuit intr-un ansamblu destinat clasei medii din cartierele secundare ale Capitalei.
Momentul propice pentru actiune in vederea obtinerii unui profit maxim din revanzarea unui loc de parcare este insa cel prezent. Aceasta pentru ca, in mod evident, preturile au ajuns deja la un nivel destul de ridicat.
Eugen Paternic subliniaza ca, desi este „un rau necesar, dai pe un loc de parcare cat nu face". Acesta este insa de parere ca preturile nu vor mai creste ca pana acum. Directorul City Expert subliniaza ca usoare majorari se vor mai inregistra in zonele ultracentrale, unde nu exista alte solutii de parcare a masinilor si oamenii vor fi practic nevoiti sa plateasca mai mult.
Chirie cu 10-15% mai mica
In conditiile in care achizitionarea unui apartament este, de cele mai multe ori, privita ca o investitie, spatiul destinat masinii este un element ce adauga un plus de rentabilitate.
Paternic subliniaza ca, de cele mai multe ori, investitorii care achizitioneaza un numar mai mare de apartamente cumpara si locurile de parcare aferente, constienti fiind ca acesta influenteaza decizia de cumparare a viitorilor clienti. „Daca doresti sa revinzi un apartament in aceste zone, locurile de parcare (in cel mai rau caz unul) sunt un atu in plus si aduc un aport important la pretul apartamentului", noteaza si Paduraru.
„Daca in ceea ce priveste achizitia initiala, diferenta dintre pretul apartamentului cu parcare si cel fara parcare nu e una mare, in conditiile unei revanzari in timp, diferenta poate fi de pana la 30%", explica Irina Petrescu, director al Departamentului de Vanzari Rezidentiale al Esop.
Lipsa acestei facilitati influenteaza inca si mai mult cumpararea unui apartament in vederea inchirierii. O locuinta fara un spatiu alocat masinii se va inchiria mult mai greu, iar valoarea chiriei va scadea cu pana la 10-15%, estimeaza aceasta din urma.
Ochiul specialistului
Bucurestiul se confrunta deja, de un numar bun de ani, cu problema lipsei locurilor de parcare, iar noile ansambluri rezidentiale ofera o solutie partiala la aceasta problema.
Cumparatorii unei locuinte noi nu concep lipsa locului de parcare aferent, fie in ansamblul in care locuiesc, fie in imediata apropiere.
“Desi majoritatea dezvoltatorilor nu impun achizitionarea locului de parcare, este de preferat ca viitorii locatari sa nu se bazeze pe ceea ce le ofera imprejurimile si sa achizitioneze si aceasta facilitate suplimentara.” ( Irina Petrescu . director Vanzari Rezidentiale Esop).
100 milioane de euro pentru World Trade Center Constanta
Dezvoltatorul RED Management a alocat peste 100 milioane de euro unui proiect imobiliar mixt la Constanta. Acesta va include un centru comercial, doua cladiri de birouri, un hotel de patru stele si o arena de concerte. World Trade Center Constanta va avea o suprafata totala de 130.000 de metri patrati. Proiectul va fi situat in zona turistica a orasului si va dispune de 1.400 de locuri de parcare. (Ionut Morariu)
Nou centru Arabesque, la Iasi
Distribuitorul de materiale de constructii Arabesque a investit peste opt milioane de euro intr-un centru comercial si logistic la Iasi. Proiectul va oferi o suprafata de depozitare de 40.000 de metri patrati si este al 15-lea operat de companie in tara. La nivel international, Arabesque detine centre de acelasi tip in Republica Moldova, Bulgaria, Serbia si in Ucraina. Anul trecut, compania a derulat afaceri de peste 450 milioane de euro. (Ionut Morariu)
Locuinte de lux la Olimp
Firma de constructii Grup Constructii Vest din Constanta intentioneaza sa investeasca 15 milioane de euro intr-un proiect imobiliar la Olimp. Proiectul este primul pe care compania il dezvolta in calitate de investitor. Prima faza a ansamblului va cuprinde o cladire cu 15 etaje si 110 apartamente. Termenul de finalizare a blocului este aprilie 2009. Cea de-a doua faza a proiectului va insemna o cladire cu locuinte de lux. Intregul proiect va fi finalizat pana in 2010. (Diana Drinceanu)
Apartamente cu 1.300 de euro pe metru patrat
Compania Top Birotica investeste zece milioane de euro in proiectul rezidential Champions Residence, din Capitala. Cladirea ofera 88 de apartamente si este amplasata in cartierul Drumul Taberei. Pretul mediu pe metru patrat construit este de 1.300 de euro fara TVA. Suprafetele medii ale apartamentelor pornesc de la 50 de metri patrati si pot ajunge pana la 281 de metri patrati, un duplex cu patru camere. Termenul de finalizare a proiectului este de 18 luni. Adevarul
marți, 15 aprilie 2008
Locul de parcare, o investitie cu profit 100%
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu