vineri, 11 aprilie 2008

Apartamentele vechi s-au ieftinit cu pana la 10%

Parerile agentilor imobiliari sunt impartite: unii vad o scadere a preturilor locuintelor vechi si anul viitor, altii vorbesc despre o tendinta de sezon.

Agentii imobiliari si evaluatorii spun ca se poate vorbi in prezent despre o scadere a preturilor apartamentelor vechi. „Din datele pe care le-am obtinut de la agentiile din reteaua noastra reiese ca preturile locuintelor second-hand au scazut de la inceputul anului, in medie, cu 7%, in functie de zona“, a spus Gabriel Alexandru, vicepresedintele companiei Century 21 Romania.

Firma detine franciza pentru Romania a retelei de agentii imobiliare in regim de franciza Century 21, fondata in Statele Unite ale Americii. Acesta considera ca aceasta tendinta se va manifesta si anul viitor. „Pentru anul acesta anticipez o ieftinire a acestor apartamente cu 10%, iar pentru anul viitor cred ca se va constata o depreciere cu 7%“, mai spune Gabriel Alexandru.

Vicepresedintele Century 21 mai spune si ca numarul tranzactiilor imobiliare incheiate pe segmentul rezidential vechi in acest an este mai mic decit anul trecut. „Am vorbit si cu cei de la agentiile din reteaua noastra, si cu reprezentanti ai altor agentii imobiliare din toata tara, si toti se pling de faptul ca scade numarul de tranzactii.

Acest fenomen arata o diferenta in modul in care privesc piata cei care vand si cei care cumpara“, mai spune Gabriel Alexandru. Practic se confirma ceea ce s-a spus in ultimele luni, cu privire la aparitia unui blocaj pe piata imobiliara.

Evaluatorii imobiliari spun si ei ca se constata o scadere a valorii apartamentelor vechi din cartierele Capitalei, comparativ cu inceputul anului. „Pe piata apartamentelor vechi se poate vorbi despre o stagnare si chiar o scadere a valorii locuintelor cu pana la 10%.

Procentul difera insa in functie de calitatea apartamentului“, spune Adrian Crivii, managing partner in cadrul companiei de evaluare imobiliara Darian. Acesta spune ca evolutia pretului este afectata de pozitia apartamentului, de etaj, de calitatea finisajelor, de aspectul scarii blocului sau de starea instalatiilor.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare considera ca este prematur sa se considere scaderea preturilor apartamentelor de la inceputul acestui an ca fiind un diagnostic cu privire la evolutia pietei imobiliare. „Este sindromul de iarna, cu tranzactii putine si preturi care scad.

Este insa un fenomen sezonier, care se manifesta in fiecare an iarna si vara. Pe de alta parte, in prezent pe piata este un blocaj deoarece sunt foarte putine tranzactii, asta si din cauza scumpirii creditului ipotecar. Daca se vor mentine aceste reduceri de preturi si la sfirsitul lunii mai, atunci intr-adevar ne putem pune intrebari“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Gabriel Alexandru, vicepresedintele Century 21, spune ca el nu crede ca scaderea preturilor apartamentelor care se constata de la inceputul acestui este un fenomen sezonier. „Nu este ceva sezonier, ci este o evolutie pe termen mediu, cauzata de doi factori“, spune Gabriel Alexandru. Conform acestuia, primul factor il reprezinta cresterea preturilor apartamentelor pana la un anumit nivel, mare comparativ cu disponibilitatea cumparatorilor.

Cel de-al doilea factor este criza creditelor din Statele Unite, care a afectat si institutiile financiare europene care crediteaza pe segmentul imobiliar. Pe de alta parte, in Romania s-au inasprit conditiile de creditare pentru achizitionarea de locuinte, ceea ce va determina o scadere a cererii. Gabriel Alexandru mai spune ca cererea pe segmentul apartamentelor vechi va scadea si din cauza cresterii ofertei de apartamente noi. Reprezentantii evaluatorilor spun ca nu se constata o scadere a valorii locuintelor noi.

Moment prost pentru un credit de casa

Contractarea unui imprumut imobiliar/ipotecar nu este recomandata in momentul actual, cand dobinzile la lei, dar si la euro, sunt in crestere accentuata. Problemele create de criza subprime din Statele Unite, dar si reinflamarea inflatiei pana la aproape 8,5% au fortat Banca Nationala a Romaniei sa creasca in trei rinduri dobanda de politica monetara pana la 9,5%.

In acest context, numai de la inceputul anului, dobanda medie la credite a crescut cu peste doua puncte procentuale. In aceeasi ordine de idei, in contextul crizei americane, bancile comerciale au devenit mult mai prudente in ceea ce priveste acordarea finantarilor pe termen lung.

De altfel, in ciuda relaxarii normelor de creditare, majoritatea bancilor au anuntat ca foarte putini clienti au beneficiat de gradul maxim de indatorare, iar un numar infim dintre acestia au putut accesa credite fara avans. Nu in ultimul rind, pentru a limita cresterea creditarii in moneda straina, BNR a decis sa majoreze provizioanele pe care bancile trebuie sa le constituie pentru imprumuturile in euro, dolari si franci elvetieni.

O alta sursa de scumpire a creditarii vine din afara Romaniei, mai precis din zona euro unde inflatia a cunoscut o crestere importanta tragind dupa ea si dobanda EURIBOR dupa care bancile romanesti se orienteaza in calculul dobanzii variabile. Cotidianul

Niciun comentariu: