joi, 3 aprilie 2008

Furia imobiliara - prevazuta in planul de urbanism. Zece turnuri de peste 30 de etaje, pentru "silueta" Bucurestilor

Un investitor privat vrea sa faca un turn-teapa lipit de cimitirele Bellu si Eroii Revolutiei. Turnul este perfect vizibil si din Parcul Carol, concurand cu Monumentul Eroilor

Parcurile Carol si Tineretului ar putea fi inconjurate in urmatorii ani de zece turnuri de peste 30 de etaje. Pe Planul Urbanistic General (PUG) sunt prevazute in zona Calea Vacaresti, Soseaua Viilor si Calea Serban Voda circa zece „accente de inaltime“ care se pot concretiza in cladiri foarte inalte, la fel cum s-a intamplat la Piata Victoriei, Biserica Armeneasca, 1 Mai sau Catedrala Sfantul Iosif.

Saptamana trecuta, la Comisia tehnica de urbanism din Primaria Capitalei, un dezvoltator imobiliar a si prezentat un proiect cu un turn de 30 de etaje pe Calea Serban Voda nr.233-237, chiar intre cele doua parcuri, lipit de Cimitirul eroilor cazuti in decembrie ‘89 si cimitirul Bellu, ambele monumente istorice. Turnul striveste Biserica Eroilor Revolutiei, din curtea cimitirului, fiind aproape zid in zid cu ea.

„Moda“ cladirilor de 100 de metri inaltime

„Nu sunt de acord cu construirea acestui turn deoarece perturba in mod grav imaginea aleii centrale a Parcului Carol si a monumentului”, ne-a declarat Dan Marin, membru al Comisiei de urbanism. In plus, acesta a subliniat ca in ultima vreme comisia si-a facut un obicei din a aproba pe fiecare accent de inaltime un turn de 30 de etaje.

„Ne-am invatat ca toate accentele de inaltime de pe PUG sa le transformam in blocuri de 100 de metri, or nu scrie nicaieri ca trebuie sa facem asta. In PUG scrie ca accentele de inaltime sunt amplasamente pe care ar putea fi puse cladiri inalte propuse printr-un Plan Urbanistic Zonal.

In plus, o cladire inalta nu trebuie sa aiba 30 de etaje, cum spun investitorii. Poate sa aiba si 10 etaje si 15 etaje, depinde de zona“, ne-a explicat Dan Marin. Fiindca majoritatea membrilor comisiei nu au fost de acord cu proiectul, acesta a fost respins, insa investitorul va reveni la sedintele viitoare.

Cladirile inalte – recomandate de un studiu

Accentele de inaltime de pe PUG au fost puse in urma unui studiu de altimetrie facut la inceputul anilor ‘90 de arhitectul Sandu Alexandru, seful catedrei de urbanism de la Facultatea de arhitectura si urbanism “Ion Mincu”.

In urma aprobarii acestui studiu, s-a starnit o adevarata furie imobiliara in urma careia in centrul orasului si in zona istorica, au aparut mai multe cladiri inalte care au contrariat societatea civila. Principalul argument care sta la baza acestui studiu este acela ca fara accente de inaltime, orasul nu are „silueta“.

Info plus: Turnuri „de orientare”

Un proiect care permitea construirea a patru ”tepe” de 30 de etaje in jurul Parcului Cismigiu a fost sustinut, la sfarsitul anului trecut, chiar de presedintele Comisiei tehnice de urbanism din Primaria Capitalei. Argumentul d-lui Viorel Hurduc a fost: „Turnurile ii vor ajuta sa se orienteze pe cei care vin sa se plimbe in parc”. In urma protestelor venite din partea societatii civile, s-a renuntat la idee. Gandul

Niciun comentariu: