Dezvoltatorii israelieni care au intrat in Romania in perioada boomului imobiliar au inceput sa isi faca griji cu privire la propriile investitii.
Diminuarea profiturilor si dificultatea cu care se obtin credite de la banci ii fac pe multi investitori sa fie reticenti cand vine vorba despre viitoare investitii in Romania. Pe de alta parte, analistii spun ca multi investitori se pregatesc sa-si lichideze afacerile din tara noastra. „Acum patru ani, in zona se puteau face multi bani, deoarece piata era un fel de Vest Salbatic“, afirma, in editia online a cotidianului israelian „Haaretz“, David Flusberg, investitor israelian, cofondator al companiei imobiliare Adama Holding, care activeaza atat pe piata din Romania, cat si in alte tari din Europa Centrala si de Est.
La noi, compania deruleaza in prezent aproximativ 30 de proiecte imobiliare, in valoare totala de 1,5 miliarde de euro si care vizeaza segmentele rezidential, office si retail.
Nu se stie cu exactitate numarul afaceristilor israelieni care au investit in sectorul imobiliar cu mare potential din Europa de Est, dar sunt surse in industrie care afirma ca ar reprezenta cateva mii.
Acestia opereaza mai ales in Romania, magnet pentru investitorii din toata lumea, dar sunt prezenti si foarte activi si in Rusia. Multi dintre ei au cumparat terenuri la preturi foarte mici si au reusit sa faca profit castigand bani frumosi, mai ales in perioada boomului imobiliar de la noi, cand contractarea unui imprumut bancar era mai facila.
Din 2008, perspectiva s-a schimbat, in contextul in care bancile nu s-au mai inghesuit sa acorde credite ipotecare pe fondul crizei subprime din SUA, care a influentat politica de credite la nivel mondial. „Climatul de la noi e prost, se stie. Pierderile in valoare de 400-600 de miliarde de dolari ale bancilor din intreaga lume care au investit in SUA au facut ca acestea sa fie mai prudente, in conditiile in care s-au trezit cu incapacitatea de plata a investitorilor sau cu intarzieri de rambursare“, sustine expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.
„Bancile si-au intarit pozitia“, spune si avocatul Ephraim Shpitalni, presedinte al Gamla Millennium Investments, companie imobiliara din Israel care investeste pe pietele din Europa de Est. Potrivit acestuia, bancile acorda cu greu finantare pentru proiectele din Bucuresti, una dintre conditii fiind ca dezvoltatorul sa ramana implicat in proiect pe termen lung, pana la punerea pe piata a apartamentelor. „Barierele de intrare pe piata vor fi mai dure. Bancile vor cere un istoric pe partea de dezvoltare imobiliara. Deci cine nu are portofoliu nu va accesa credite“, mai spune Zilisteanu.
In contextul inaspririi conditiilor bancare, multi investitori israelieni nu stau tocmai bine. „In baza multor propuneri de parteneriat pe care le primesc, consider ca multi sunt in pericol. Sunt companii mici cu actiuni la bursa din Tel Aviv, care, in loc sa ridice bani de la banca, se sperie ca nu isi pot achita datoriile si vaneaza potentiali cumparatori pentru proiectele lor“, mai spune presedintele Gamla Millennium Investments.
Totusi, cei care au inceput sa construiasca deja nu pot sa plece de pe piata, din cauza potentialelor pierderi. „Se pot retrage cei care detin cladiri gata facute. De pilda, sunt fonduri listate pe bursa de la Londra care si-au exprimat disponibilitatea sa plece din Romania pe fondul crizei financiare internationale“, mai spune Zilisteanu, adaugand ca, anul acesta, in Romania vor veni mai putin de jumatate din investitorii care urmau sa vina.
Pe de alta parte, Oscar Katzenelson, presedinte al Nanette Real Estate, care are in derulare proiecte de circa 2.000 de apartamente in Romania, nu se declara ingrijorat, conform „Haaretz“. „Aceasta este in principal o criza in America, Europa de Vest si Europa Centrala. Nu ajunge in Europa de Est, dat fiind ca procentajul ipotecilor de aici nu atinge nici macar 10% din PIB.
Spre comparatie, in Marea Britanie, proportia ipotecilor este echivalenta cu 72%“, spune el. Katzenelson mai spune ca aceasta criza va avea efect doar asupra vanzarii apartamentelor. „Ritmul se va domoli, din cauza crizei de pe pietele europeana si poloneza, dar consider ca e tranzitorie si nu va afecta pe termen lung activitatea economica din Europa de Est“, conchide el. Cotidianul
duminică, 20 aprilie 2008
Israelienii din imobiliare se tem de criza
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu