Casele din Cetate intra in circuitul turistic, iar proprietarii cer preturi care variaza intre 2.000 si 3.000 de euro pe metrul patrat.
Odinioara centru prosper al negotului, vechea cetate Sighisoara este, aparent, intrata intr-un con de umbra, departe de ochii investitorului cu birou in Capitala. Potentialul turistic slab exploatat devine o piedica in calea celor ce cauta oportunitati de investitie dincolo de granitele Bucurestiului. In mod paradoxal, tocmai aceasta ‹‹bila neagra» face ca Perla Transilvaniei sa-i rasplateasca cum se cuvine pe cei ce se aventureaza totusi sa incerce.
Achizitionarea de proprietati pentru a le inchiria ulterior in regim de pensiune reprezinta principala directie de crestere a pietei imobiliare si, implicit, a orasului per ansamblu. Cele mai cautate sunt casele din Cetate, din centrul vechi istoric. Pentru ca pot fi transformate cu usurinta in pensiuni turistice (oferind garantia unor profituri relativ constante), acestea sunt produsul imobiliar de top de pe piata locala.
Potrivit lui Olimpiu Burlea, asociat al agentiei locale Axis Confort, casele din Cetate sunt detinute deja in proportie de 60% de straini, dintre care cei mai multi sunt germani. De altfel, subliniaza analistul Narcis Gorea, interesul din partea romanilor, turisti sau investori deopotriva, pentru Sighisoara este unul destul de redus. Adevaratul catalizator al cresterii imobiliarului local sunt, din acest punct de vedere, strainii.
Noile pensiuni sunt mai tot timpul pline
Pentru ca pensiunile ramase la vanzare sunt foarte putine, cele care se tranzactioneaza totusi ating preturi record, comparabile cu cele din zonele bune ale Bucurestiului: 2.000 sau chiar 3.000 de euro metrul patrat, potrivit lui Daniel Oltean, administratorul agentiei Diva Imobiliare. Raritatea proprietatilor scoase la vanzare in Cetate, adauga Burlea, este cea care ii determina pe localnici sa ceara si 700.000 euro pentru o pensiune sau 80-90.000 pentru un apartament de 2 camere intr-o casa cu intrare comuna.
Un exemplu concret de investitie in imobiliarul local il reprezinta una dintre cele cateva pensiuni din centrul istoric: Casa Legenda. Brasoveanul Gheorghe Florea este unul dintre romanii care si-au dat seama din timp ca din istoria orasului se pot face bani buni. "Din turism se poate castiga bine, insa cu rabdare, in timp", tine sa precizeze Olimpiu Burlea, adaugand ca hotelurile si pensiunile sunt pline mai tot timpul.
In urma cu 5 ani, Florea a intrevazut in Sighisoara, mai mult decat in orasul sau natal, "o oportunitate". "Am cumparat o casa pentru ca voiam sa fac o investitie", subliniaza acesta. Pretul pe care l-a platit atunci, pentru o locuinta cu 2 camere, a fost de 40.000 de euro.
Cand si-a dat seama ca poate sa faca ceva mai mult din respectiva proprietate, Florea a mai investit inca 80.000 euro in modificari si reamenajari. A mai construit trei camere, a renovat si a decorat casa in stil vechi. Pentru a da avant afacerii, a invaluit-o apoi intr-un aer de legenda. Asa s-a transformat pensiunea intr-un loc de rendez-vous imaginar intre contele Dracula si una dintre curtezanele sale.
Valoarea Casei Legenda a crescut de 10 ori in 5 ani
Pe langa veniturile pe care le obtine acum din inchiriere (tarifele practicate sunt cuprinse intre 115 si 185 lei camera pe noapte), semnificativa este si cresterea valorii proprietatilor din zona. Daca ar fi sa faca aceeasi investitie acum, probabil ca ar trebui sa scoata din buzunar de peste 10 ori suma initiala, estimeaza Florea. Desi cu siguranta ar obtine un pret bun pe Casa Legenda, proprietarul nu se gandeste nicidecum sa vanda. Aceasta chiar daca, pe parcursul anului, sunt si luni in care iese in pierdere.
Afirma insa ca, dincolo de bani, e si o afacere de suflet. Spre deosebire de casele-pensiuni, locuintele din blocurile vechi nu sunt nici pe departe la fel de atractive pentru potentialii investitori. Potrivit lui Daniel Oltean, preturile apartamentelor se incadreaza intre 750 si 850 de euro pe metru patrat. Anul trecut, locuintele s-au scumpit brusc, cu 30% de la o luna la alta (in august-septembrie), pe fundalul unei cereri ridicate.
In mod similar, reprezentantul Diva Imobiliare preconizeaza o rata de crestere de circa 25-30% pentru 2008, in conditiile aceluiasi decalaj intre cerere si oferta. O opinie diferita este exprimata de Olimpiu Burlea. Acesta considera ca preturile vor stagna anul acesta.
Majorarea brusca din toamna anului trecut a generat un blocaj pe piata locala in ultimele luni, explica reprezentul Axis Confort. „Putine proprietati s-au tranzactionat de atunci, astfel incat e putin probabil ca preturile sa creasca in continuare" adauga acesta. In ciuda preturilor poate nerealiste, nevoia de locuinte exista.
Asa se explica faptul ca anul acesta vor fi demarate pe piata sighisoreana un numar de patru-cinci proiecte imobiliare noi de mici dimensiuni. Acestea vor fi derulate in mare parte de investitori locali, sensibili la specificul cererii. Potrivit lui Daniel Oltean, noile imobile vor aduce sighisorenilor 300-400 de unitati locative, ce vor fi livrate in cursul lui 2009. Preturile noilor locuinte vor fi, conform estimarilor initiale, comparabile cu cele ale apartamentelor vechi.
Ca si in alte orase istorice, dezvoltarea pietei imobiliare sighisorene se afla in stransa legatura cu dezvoltarea turismului. „Perla Transilvaniei" este un veritabil punct de atractie, atat pentru romani si, mai ales, pentru straini. Putine la numar, pensiunile sunt cele mai cautate, dar si cele mai scumpe proprietati imobiliare din oras.
Preturile acestora pot ajunge cu usurinta la nivelul celor din Bucuresti, insa si sansele de castig sunt semnificative. Segmentul apartamentelor vechi este putin atractiv pentru potentialii investitori, fapt dovedit de preturile destul de scazute. Cea mai mare parte a cererii este generata de localnici. Adevarul
marți, 1 aprilie 2008
Pensiunea din Sighisoara, o investitie de top
Etichete: o investitie de top, Pensiunea din Sighisoara
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu