marți, 26 februarie 2008

Tun de 2 milioane de euro la Carbunesti

Pretul unei pasuni de 10 hectare de pe raza unui sat din orasul Targu-Carbunesti a cunoscut cresteri uimitoare. In doar doua luni de zile, terenul, care initial a fost vandut de Primaria Targu-Carbunesti cu putin peste patru miliarde de lei vechi unei persoane fizice, a fost revandut unei firme cu suma de 62 miliarde de lei vechi, adica echivalentul a 33 de apartamente cu doua camere in centrul municipiului Targu-Jiu.

Un tun imobiliar, asa se poate numi tranzactia facuta de catre o persoana fizica pe spinarea carbunestenilor. Fireste, girantul acestei afaceri este nimeni altul decat fostul primar al orasului, Toader Pasti Cristian cel care a vandut terenul in calitate de reprezentant al Primariei Targu-Carbunesti. Cu alte cuvinte, in data de 16 aprilie a anului trecut, Constantin Ortan din Campina, judetul Prahova, ajungea sa cumpere un teren pasune in suprafata de o suta de mii de metri patrati, adica zece hectare. La vremea respectiva, terenul cu pricina a costat 423.500 lei, adica 4,2 miliarde de lei vechi. Contractul de vanzare-cumparare a fost semnat si parafat de catre edilul Toader Pasti Cristian, fiind autentificat la cabinetul notarial din localitate.

2 milioane de euro dupa doua luni

Investitia facuta de catre persoana fizica avea sa fie una de miliarde de lei. Astfel, Constantin Ortan a decis sa vanda terenul cumparat de la Primaria Targu-Carbunesti la mai putin de doua luni si jumatate distanta de la data achizitiei. In consecinta, in a cincea zi a lunii iulie 2007, Ortan vinde catre SC Soceram SA din Bucuresti terenul pentru suma de doua milioane de euro, echivalentul a 6.260.000 lei, adica 62 miliarde de lei. Aici ar mai fi de spus ca in luna iunie a anului 2006, fostul prefect Toni Mihail Grebla intentiona sa aduca o firma care, la vremea respectiva, oferea 1000 de euro pentru un hectar in aceeasi zona, suma considerata „mult peste pretul terenului agricol in zona”. Cu alte cuvinte, la vremea cu pricina, pretul zonei era cam de 0,10 euro, adica doar zece centi pentru un metru patrat. Desi in zona respectiva nu a fost construit nici un Mall sau alte utilitati care sa-i ridice valoarea, pretul unui metru patrat a crescut de 200 de ori, ajungand de la zece centi pentru un metru patrat la 20 de euro metru patrat. In opinia lui Marius Draghia, administrator al companiei imobiliare „Casa Draghia”, o astfel de crestere este imposibila chiar si in municipiul Targu-Jiu.

Suspiciuni peste suspiciuni

Terenul situat in zona satului Cojani a starnit pentru prima data interesul fostului prefect de Gorj, Toni Mihail Grebla. Acesta intentiona sa aduca aici, chipurile, un investitor anonim ce avea sa faca o ferma de vaci cu lapte. Dezvaluirile din presa, care faceau referire la o afacere suspecta, au schimbat lucrurile, Grebla ramanand cu buza umflata. La scurta vreme, acelasi teren starnea interesul altor persoane, ajungand sa fie cumparat de catre o persoana fizica din Campina. In plus, portiuni din terenul situat in zona respectiva sunt revendicate de catre urmasii lui Vlad Magheru, descendent din linia genealogica a generalului Gheorghe Magheru.

Afacere cu iz de fost SRI-ist

Pe de alta parte, angajati ai Primariei Targu-Carbunesti spun ca fostul sef al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Gorj, Ion Faget, este cel care vine la primarie pentru a aduce documentatiile necesare continuarii afacerii pe care SC Soceram SA Bucuresti intentioneaza sa o faca pe terenul cumparat cu doua milioane de euro. In alta ordine de idei, Constantin Ortan este asociat la firma Ekomin SRL care are ca obiect de activitate „intermedieri in comertul cu combustibili, minerale si produse chimice pentru industrie”. Pare insa ca acesta s-a reprofilat la capitolul intermedieri trecand de la produse chimice la terenuri. Ramane insa intrebarea cum valoarea unui teren a reusit sa ajunga la 62 de miliarde de lei vechi de la patru miliarde de lei vechi in doar doua luni si jumatate? Impact in Gorj

Niciun comentariu: