miercuri, 27 februarie 2008

2008, anul corectiilor la pretul caselor?

Pretul locuintelor de pe piata imobiliara din Romania ar putea suferi anumite corectii in acest an, sub forma de scaderi usoare pe anumite perioade, pe fondul crizei financiare globale, care a avut repercusiuni si in mediul de afaceri roman, a declarat Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, in cadrul seminarului “Cum schimba miliardele de euro de pe plansa fata oraselor?”, organizat de Business Standard in parteneriat cu agentia imobiliara Casa Voastra si sponsorizat de casa de avocatura Schoenherr si Asociatii.

Potrivit lui Oprescu, criza de lichiditate si volatilitatea cursului valutar din Romania de la inceputul lui 2008 se va reflecta si asupra creditului ipotecar. Doar 10-12% din totalul populatiei pot accesa credite pentru locuinte, spune Ioan Bejan, directorul de dezvoltare al Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Doar 0,5-0,8% dintre romanii imprumutati au probleme in a-si plati ratele lunare la banca ulterior accesarii creditului.

Capitala Romaniei este pe ultimul loc, in tara, la numarul de locuinte noi la mia de locuitori, a declarat ieri Ioan Bejan, director de dezvoltare al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, la seminarul “Cum schimba miliardele de euro de pe plansa fata oraselor”, organizat de Business Standard. In Bucuresti se livreaza anual 1,2-1,3 locuinte la mia de locuitori, fata de 1,7 - media la nivel de tara, si 4,8 locuinte la mia de locuitori - media europeana. Nici una dintre tarile vecine nu livreaza mai putin de trei locuinte pe an la mia de locuitori. Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste suprafata locuibila. Aceasta este sub 20 de metri patrati pe cap de locuitor.

Majoritatea romanilor sunt proprietari, in timp ce in vestul Europei, intre 35% si 55% dintre locuitori stau cu chirie. In prezent, Romania dispune de 380 de unitati locative la mia de locuitori, in timp ce media europeana este de 470 de locuinte la mia de locuitori. Necesarul locativ identificat de jucatorii din piata se ridica la circa un milion de unitati locative.

CERERE

“Problema este ca cererea solvabila este de doar 12% din cele un milion de locuinte la nivel de tara”, a mentionat Ion Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Din cererea solvabila fac parte, in principal, romanii din clasa medie. Marian Micu, directorul general al agentiei imobiliare Casa Voastra, a identificat clasa medie ca fiind romanii cu venituri ce nu depasesc 1.200 de euro.

Piata imobiliara romaneasca este afectata de lipsa infrastructurii, precum si de capacitatea redusa a constructorilor, motive care vor mentine ridicate preturile apartamentelor in urmatorii doi-patru ani, a declarat Reuven Havar, CEO al dezvoltatorului israelian AFI Europe Romania.

“Nu exista o putere a constructorilor nici pe piata privata, nici pe cea publica si, in plus, dezvoltatorii se lovesc de numeroase restrictii referitoare la retelele de drumuri si de electricitate. Aceste probleme au efecte dramatice asupra proiectelor aflate in curs de derulare”, a afirmat Havar. El a precizat ca, in absenta unor solutii pentru infrastructura, exista riscul ca zeci de proiecte imobiliare anuntate sau aflate in desfasurare sa nu mai fie construite sau sa sufere amanari foarte mari ale termenelor de finalizare.

Preturi

Potrivit lui Antonio Zarnescu, directorul comercial al GEA Prasa Internacional, in 2006, valoarea lucrarilor de constructii, incluzand piata neagra si constructiile in regie proprie, s-a apropiat de 12 miliarde euro, din care valoarea lucrarilor executate in antrepriza reprezinta aproximativ 79%.

“Avand in vedere cresterea prognozata a preturilor la materiale de constructii si la manopera, necesarul de investitii pentru a acoperi cererea actuala ajunge la circa 70-100 miliarde euro”, sustine Zarnescu.

Deocamdata, o treime din totalul cererii de apartamente vine din partea fondurilor de investitii, care vor sa exploateze decalajul dintre cerere si oferta, lucru care, in timp, ar putea adanci dezechilibrul de pe piata, a adaugat reprezentantul Alpha Bank. Din perspectiva Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), legislatia deficitara din domeniul urbanismului afecteaza in mod dezastruos dezvoltarea businessului imobiliar.

“O ducem foarte prost in domeniul legislatiei urbanismului, care, nefiind parte a acquis-ului comunitar, a fost complet neglijata, ceea ce a dus la o oarecare libertate preferata uneori de dezvoltatori”, a afirmat Gheorghe Patrascu, directorul general al directiei de dezvoltare regionala a MDLPL. Sebastian Gutiu, managing partner la casa de avocatura Schoenherr si Asociatii, se asteapta, in perioada ce urmeaza, la asocieri tot mai dese intre proprietarii de teren si dezvoltatori, pentru noi constructii imobiliare.

High-light

-In Bucuresti, se livreaza anual 1,2-1,3 locuinte la mia de locuitori
-Pretul locuintelor va suferi anumite corectii in 2008, sub forma de scaderi usoare ale pretului pe anumite perioade
-Piata imobiliara romaneasca este afectata de lipsa infrastructurii si a consctructorilor de
-Necesarul de investitii in locuinte, pentru a acoperi cererea actuala, ajunge la circa 70-100 miliarde euro

"Exista riscul ca zeci de proiecte sa nu mai fie construite sau sa sufere amanari ale termenelor de finalizare" Reuven Havar CEO AFI Europe

"Cererea solvabila pentru credite ipotecare este de doar 12% din necesarul de un milion de locuinte" Ion Radu Zilisteanu purtator de cuvant la ARAI.

Niciun comentariu: