Diferenţa de preţ se achită prin credit bancar. Specialişti imobiliari spun că, în doi ani, ofertele de pe piaţa rezidenţială vor fi mult mai tentante.
Din ce în ce mai multe proiecte rezidenţiale îşi fac apariţia pe piaţă. Şi odată cu ele apar ofertele dezvoltatorilor. „Concurenţa între developeri este un lucru normal, care se întâmplă la orice oră, indiferent de raportul cerere - ofertă. Spre exemplu, contează cine vinde primul, dinamica vânzărilor, toate acestea constituind un aport la imagine şi la renumele companiei. Metodele de atragere a clientului sunt diverse. De la marketing agresiv la discounturi în anumite perioade ale anului, facilităţi privind modalităţile de plată, cum este şi buy-back-ul imobiliar, proiecte calitative, oferte complexe,” spune Sorin Lăcustă, director proiecte rezidenţiale din cadrul companiei imobiliare Regatta.
Practic, prin sistemul buy-back îţi poţi cumpăra o locuinţă nouă, dând-o la schimb pe cea veche. Ce rămâne de plătit este diferenţa de preţ, ce poate fi achitată şi prin credit. „Sistemul buy-back imobiliar reprezintă o noutate pentru piaţa imobiliară din România. Acesta începe să fie promovat de dezvoltatorii imobiliari care vin în întâmpinarea clienţilor cu noi facilităţi. Prin sistemul buy-back imobiliar, oamenii pot veni cu propriile apartamentele, pe care constructorul le cumpără, oferindu-le în schimb apartamente noi”, spune Claudia Dăscălescu, consultant senior în cadrul departamentului rezidenţial al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Mulţi interesaţi, zero cumpărători
Prima companie care a dat tonul acestui sistem pe piaţa românească este Stein Construct, care a implementat această metodă odată cu lansarea proiectului RubinStein. „Acesta este un mod de a-i ajuta pe clienţi să îşi cumpere mai uşor o locuinţă. Evaluarea proprietăţii se face de către un evaluator propus de noi şi recunoscut de Banca Naţională a României şi de băncile comerciale. Clientul poate să vină şi el cu un alt evaluator. Locuinţa fostului proprietar este apoi fie vândută, fie închiriată,” afirmă Anca Munteanu, directorul de vânzări al companiei.
Dacă românii au fost destul de interesaţi de această idee, nu la fel de mult au şi pus-o în practică. Mediatizat de la lansare, sistemul de buy-back adus pe piaţă de companie nu a atras până acum nici un doritor de a da la schimb apartamentul vechi pe unul nou şi a plăti diferenţa. „Suntem pe ultima sută de metri cu finalizarea contractelor de vânzare pentru proiectul RubinStein şi nu am avut nici o încheiere de contract pe baza acestui sistem. Românii sunt interesaţi, dar apelează la alte metode de finanţare, cum este creditul,” spune Anca Munteanu.
Perspective pe viitor
Claudia Dăscălescu din cadrul companiei DTZ Echinox spune că în momentul de faţă nu există o practică uzuală pe piaţa rezidenţială şi că orice element nou care este acceptat şi integrat, necesită o perioadă de timp care să le permită clienţilor o bună informare şi cunoaştere a avantajelor.
Chiar dacă Stein Construct nu a vândut nici un apartament prin acest sistem, speră ca pe viitor aceasta să fie folosită de către cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă. De aceeaşi părere sunt şi specialiştii imobiliari. „În maximum doi ani vor apărea pe piaţă oferte mai tentante. Până atunci se vor livra pe piaţă marile şi noile ansambluri, iar oamenii vor putea vedea în realitate calitatea. Deocamdată nu există o cultură imobiliară, proprietăţi noi pe care să le poţi compara.
Ofertele de buy-back vor funcţiona în prima perioadă, după care ofertele de calitate vor fi pe primul loc,” precizează Sorin Lăcustă, director proiecte rezidenţiale din cadrul companiei imobiliare Regatta.
Unii dezvoltatori oferă clienţilor lor posibilitatea de a cumpăra o locuinţă mai mare în cadrul aceluiaşi ansamblu rezidenţial folosind acest sistem de buy-back. Proprietarii vilelor costruite de Impact pot să se mute într-o vilă mai mare, plătind doar diferenţa de preţ. Dezvoltatorul va scoate la vânzare vechea locuinţă, iar proprietarul se va putea muta în noua casă. Gândul
luni, 21 ianuarie 2008
Vechea locuinţă poate fi dată la schimb cu una nouă
Etichete: Vechea locuinţă la schimb cu una nouă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu