luni, 28 ianuarie 2008

Mii de case vechi din Bucureşti scapă de buldozer

Ultimii ani, tot mai multe case de patrimoniu ajung ţinta unor tunuri imobiliare
Primăria Capitalei completează lista monumentelor, protejând mii de case vechi



Dezvoltatorii imobiliari din Capitală şi-au făcut, în ultimii ani, un obicei din a cumpăra case vechi, în zone istorice din centrul oraşului, pentru a le demola şi a construi în loc blocuri de birouri cât mai înalte. Deşi nu sunt trecute pe lista monumentelor, multe dintre ele se află în zone protejate şi au valoare istorică şi culturală.
Pentru a stopa acest fenomen, Primăria Capitalei a făcut un studiu prin care completează lista monumentelor făcută de Ministerul Culturii imediat după revoluţie, protejând clădiri care nu au valoarea de monument, dar care sunt valoroase din punct de vedere memorial.
„O echipă de specialişti de la Universitatea de arhitectură „Ion Mincu” a mers în zonele importante din oraş şi a întocmit o listă cu clădirile care merită să fie pe lista monumentelor şi nu sunt. În funcţie de valoarea istorică, arhitectonică şi memorială, le-am dat grade de protecţie de la unu la trei.
Cele încadrate în gradul I de protecţie nu vor putea fi demolate, iar pe cele cu grad de protecţie II şi III se va putea interveni parţial sau vor putea fi demolate în întregime”, ne-a declarat Adrian Bold, arhitectul şef al Capitalei.
Studiul cuprinde următoarele zone: bulevardul Mircea Eliade, cartierul Aviatorilor, Şoseaua Nordului, zona adiacentă Mânăstirii Caşin, cartierul Vatra Luminoasă, Calea Victoriei.

Nordul oraşului este cel mai ameninţat

„Un exemplu, care a venit de curând la Comisia tehnică de urbanism, este o casă superbă de pe strada Roma, care a fost demolată în urmă cu câteva zile iar în locul ei va fi construit ceva mai înalt. Nu era monument, dar ar fi meritat să fie protejată. Când s-a întocmit, în grabă, lista monumentelor, specialiştilor le-a scăpat o mulţime de case foarte frumoase cu arhitectură modernă”, a mai explicat arhitectul şef al Capitalei.
De aceeaşi părere este şi arhitectul Dan Marin, membru în Comisia de urbanism. „Acest proiect este foarte important pentru oraş, deoarece asigură protecţia fondului construit, valoros. Oraşul nu e alcătuit numai din monumente.
În străinătate sunt foarte multe zone în care nu se află niciun monument dar care sunt conservate perfect. Un exemplu este Parisul”, ne-a explicat acesta. Acest proiect a fost deja aprobat de Comisia tehnică de urbanism, urmând să fie supus la vot, în curând, în Consiliul general al municipiului Bucureşti. Gandul

Niciun comentariu: