Guvernul a adoptat un nou proiect de lege care vizeaza instituirea unor masuri noi pentru proprietarii de cladiri cu risc seismic care nu permit autoritatilor sa le reabiliteze cladirile, proiect de lege care vine în completarea legislatiei existente (completarea OG 20/1994).
Noua reglementare întareste competentele autoritatilor adminstratiei publice locale, în sensul ca acestora le este recunoscuta competenta de a constata într-un proces verbal stabilirea cotelor parti care îi revin fiecarei proprietati, obligatiile de plata, precum si de alte prevederi care tin de instituirea în mod expres a obligatiei oricarui detinator de constructie de a pune la dispozitia autoritatilor publice locale documentatia cadastrala, de a permite intrarea în spatiile detinute în vederea efectuarii acestor lucrari, a aratat ministrul lucrarilor publice, Laszlo Borbely, în briefingul de presa de la Guvern.
In caz de refuz, reprezentantii autoritatilor publice locale vor putea intra în aceste spatii urgent, prin ordonanta prezidentiala. Tot prin ordonanta prezidentiala se va putea dispune restrângerea folosirii suprafetei detinute în cazul în care se refuza în continuare, pentru a da posibilitate începerii sau continuarii lucrarilor, si caz extrem se va putea dispune ca masura temporara evacuarea detinatorilor de constructii pe perioada efectuarii lucrarilor. În acest caz primaria trebuie sa asigure locuinte de necesitate celor evacuati. Proprietarii vor putea fi cazati în noile blocuri pe malul Dâmbovitei ( 120 apartamente) care au fost prevazute ca si locuinte de necesitate.
"Pana în februarie se vor termina cele doua blocuri pe malul Dambovitei. Acestea vor fi predate pâna în februarie-martie primariei generale, cu bani de la bugetul de stat", a mai spus Borbely. Reglementarea prevede ca proprietarii pot fi amendati cu pâna la trei amenzi, în cazul în care nu-si expertizeaza cladirea, în cazul în care nu-si proiecteaza într-un timp acceptabil lucrarea sau pentru situatia în care nu pornesc consolidarea cladirii. Amenzile se situeaza între 1.000- 3.000 lei pentru fiecare familie.
"Am considerat ca trebuie sa venim si cu alte prevederi, pentru ca am întâmpinat greutati chiar daca exista aprobarea asociatiei de proprietari", spus Borbely. Numai în Bucuresti exista în prezent peste 120 astfel de cladiri construite înainte de 1940, cu peste patru etaje, care, în cazul unui seism puternic, sunt în pericol.
In cazul proprietarilor al caror venit este sub cel mediu pe economie, cheltuielile se suporta integral de la bugetul de stat, celor cu un venit mediu, li se ofera posibilitatea sa plateasca înapoi aceste sume, într-un interval de 25 ani, pe care trebui sa le achite fara dobânda.
"Sunt facilitati extraordinar de mari si chiar cu aceste facilitati întâmpinam greutati în ceea ce priveste consolidarea cladirilor. Am reusit în ultimii ani sa consolidam numai zece cladiri din care opt în Bucuresti", a precizat Borbely. In prezent, un numar de noua cladiri sunt în executie în Bucuresti, alte doua în tara, iar alte 55 sunt în diferite faze de proiectare. Rompres
joi, 17 ianuarie 2008
Noi reguli pentru proprietarii care refuza reabilitarea cladirilor cu risc seismic
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu