miercuri, 16 ianuarie 2008

Planuri de casă nouă?

Înainte să te apuci de treabă la noua casă, specialiştii recomandă să ai în vedere câteva lucruri. Ca să fii sigur că n-ai uitat nimic, iată la ce întrebări e bine să ştii răspunsul, înainte chiar de a contacta arhitectul.

Este aceasta o casă pentru totdeauna?

Vrei să creezi ceva permanent, de care să fii mândru, genul de casă la care ai visat mereu şi pe care ai vrea s-o laşi în urma ta? Sau eşti doar într-una din etapele prin care treci până la realizarea proiectului de vis? Cu alte cuvinte, este aceasta casa ta de vis sau doar un cămin potrivit pentru moment nevoilor tale şi ale familiei? E bine să ştii din capul locului ce urmăreşti: calitate, confort sau doar câteva chestiuni practice, precum mărirea numărului de dormitoare şi băi?

Ai stabilit bugetul în mod corect şi realist?

Bugetul este unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba de construcţia şi amenajarea unei case. Pune totul pe hârtie înainte să mergi la cumpărături şi confruntă lista ta cu lista arhitectului şi/sau a designerului. Îţi permiţi tot ceea ce îţi doreşti sau trebuie să revizuieşti lista şi să alegi deocamdată doar ce este prioritar? Nu te gândi într-o primă fază la ce ţi-ar plăcea, ci la ce ai nevoie pe termen lung. Ia în calcul toate aspectele, inclusiv pe cele legate de vreme, atunci când începi construcţia unei case noi sau renovarea uneia vechi. Dacă terenul este mai scump decât ai sperat, renunţă la o parte din pretenţiile iniţiale şi regândeşte proiectul, dacă acest lucru e posibil.

Pentru cât timp vei trăi în noua locuinţă?

O casă poate fi gândită pentru toată viaţa sau nu, însă trebuie să ai în vedere că ai putea rămâne veşnic în ea. E bine să ştii că, la o adică, poţi face modificări, în funcţie de nevoile care apar între timp. Dacă ai de gând, de pildă, să rămâi în aceeaşi casă până când vor creşte copiii, ia în calcul nevoile lor mai mult. Şi nu uita de oaspeţi, în cazul în care ai rude şi prieteni care te-ar putea vizita din când în când. Le poţi oferi măcar un minim confort? De asemenea, poate o latură a casei să-ţi servească drept birou, la o adică?

Cum vrei să arate ex­teriorul?

În străinătate, casele trebuie să se încadreze în peisaj. Noile construcţii rezonează întotdeauna cu arhitectura deja existentă, orice abatere de la această regulă putând crea dificultăţi inclusiv la revânzare. În România însă fiecare casă are propriul stil (sau, în multe cazuri, nici un stil), iar aspectul general rămâne discutabil din punct de vedere estetic. Sfatul specialiştilor: apelaţi la arhitecţi şi alocaţi o parte din buget unui plan bine pus la punct.

Vei avea şi grădină?

Arhitecţii britanici sunt de părere că grădina ar trebui gândită întotdeauna ca o extensie a locului în care trăieşti, şi nu ca o entitate separată. Dincolo de ceea ce se vede în noua ta grădină, e bine să ştii din ce camere vrei să ai acces direct şi dacă îţi va plăcea, de exemplu, ca cei mici să ducă direct în camera lor noroiul de afară după o partidă de fotbal cu prietenii. Este accesul la care te-ai gândit potrivit pentru membrii mai în vârstă ai familiei?

Designul interior şi libertatea de exprimare

În cazul foarte multor case, designul interior este previzibil, deşi la toată lumea apare, teoretic, nevoia ieşirii din tipare. Puţini reuşesc să creeze ceva diferit şi cu stil. Ca să afli ce vrei de fapt, e bine să ştii dacă vrei ca fiecare cameră să-şi justifice existenţa din punct de vedere funcţional sau doreşti să beneficiezi de un spaţiu pe care să-l contempli la nesfârşit. Vrei o împărţeală clară între spaţiul de zi şi cel de dormit sau tinzi mai degrabă către un mix de încăperi, în funcţie de nevoile tale actuale? Le vrei pe toate, dar te gândeşti că rişti posibile dificultăţi la revânzare? Îţi pasă de asta?

Ce fel de camere îţi do­reşti?

Ai nevoie de spaţii pentru toată familia sau, dimpotrivă, de o divizare inteligentă între camere de zi, unde asculţi muzică şi te uiţi la televizor, dormitoare, camera de studiu şi birou?

Ai cu adevărat nevoie de dining room?

În multe case, dining room-ul este cel mai puţin folosit, chiar dacă mobilierul din acest spaţiu este adesea cel mai costisitor. Îţi spui, probabil, că nu poţi avea oaspeţi la masă care să mănânce în aceeaşi încăpere în care se găteşte. Dar depinde de oaspeţi. Sunt nişte oameni străini sau rudele şi prietenii apropiaţi? Pentru că, în loc să-ţi inviţi, o dată pe an, şeful la cină, mai bine îl scoţi la restaurant. Aşa că... ce zici de o bucătărie şi dining room la un loc sau de o arcadă elegantă între cele două spaţii? Nu uita că bucătăria este adesea cel mai folosit loc dintr-o casă. Ai grijă cum o alegi. În nici un caz de dragul trendului, privind-o într-o broşură, ci imaginându-ţi cum va arăta în casa ta fără tot decorul şi luminile spectaculoase din showroom.

Mobila

Ai făcut o listă cu mobila ta favorită? Majoritatea pieselor de mobilier sunt gândite în aşa fel încât să le poţi asambla oriunde. Nu şi mobila antic. Dacă o preferi, gândeşte-te dacă îţi rămâne spaţiu suficient în jurul ei, mai ales în living şi dacă tavanul este suficient de înalt pentru dulapurile antic.

Ai de gând să ocupi man­sarda?

Investiţia într-o mansardă nu este scumpă, dar folosirea ei trebuie plănuită dinainte. Pentru ce vei folosi mansarda? Va fi transformată într-unul sau mai multe dormitoare suplimentare şi, eventual, băi? Va fi birou sau va fi folosită ca un spaţiu de distracţie pentru copii? În acest caz, ia în calcul în ce fel afectează asta camerele din apropiere. Dar, cel mai important lucru – asigură-te că poţi transporta până sus mobilierul şi celelalte alte accesorii ori echipamente. Accesul este esenţial. Gandul

Orice va propuneti sa faceti legat de locuinta dumneavoastra trebuie sa fie facut organizat, asigurandu-va ca stiti tot ce implica din toate punctele de vedere. Asadar punerea in discutie a acestor tipuri de intrebari va vor fi de folos.

Niciun comentariu: