luni, 21 ianuarie 2008

Cât de aproape suntem de o criză a creditelor?

Cel puţin din punct de vedere teoretic, dacă rata acoperă 70% din veniturile familiei, o majorare de dobândă va afecta semnificativ bunăstarea membrilor ei. Şi de aici, e numai un pas până la intrarea în incapacitate de plată, urmată de scoaterea la vânzare a imobilului ipotecat, în cazul creditelor ipotecare. Un astfel de scenariu este în multe privinţe asemănător cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut în Statele Unite. Aşa că, cel puţin teoretic, piaţa autohtonă a creditelor ipotecare ar putea intra în criză în următorii ani.
În opinia lui Cătălin Măciucă, dealer la MKB Romexterra Bank, situaţia se prezintă însă diferit faţă de contextul american. "Avem în primul rând de-a face cu două pieţe foarte diferite. În România, creditele ipotecare nu deţin o pondere ridicată în volumul creditului intern, în timp ce piaţa de profil americană este matură. În plus, pe piaţa românească, spre deosebire de cea de peste Ocean, nu se vând şi nici nu se cumpără ipoteci. În Statele Unite, instituţii precum Merrill Lynch, care tranzacţionează ipoteci, au fost primele care au resimţit criza", spune Măciucă.
Reprezentantul MKB apreciază şansele de manifestare a unei asemenea crize în următorul an la sub 1% şi 20% în următorii ani: "În plus, trebuie să avem în vedere condiţiile destul de exigente ale băncilor atunci când acordă un credit imobiliar/ipotecar. Dacă bonitatea clientului nu este satisfăcătoare, creditul nu va fi, cu siguranţă, acordat." Ne aflăm departe de un posibil crah, mai ales că, dacă luăm în calcul câştigul salariul mediu net din ţara noastră, de 1.121 lei (în noiembrie 2007), se poate constata că nu oricine se încadrează în cerinţele impuse de bănci. »Pe piaţa locală, condiţiile de acordare a creditelor ipotecare sunt încă destul de exigente; Cătălin Măciucă, dealer MKB Romexterra Bank.
Asta chiar dacă, odată cu relaxarea normelor de creditare, avansul minim a fost înlăturat, iar gradul de îndatorare a crescut până la 70%. "Totuşi, cred că numărul celor care se îndatorează până la un maxim de 70% este destul de mic. Fie îşi doresc cu disperare o casă, fie înregistrează venituri ce nu pot fi justificate", subliniază Măciucă. Adevarul

Niciun comentariu: