S-a tot vorbit despre fenomenul de scadere a preturilor la imobiliare, asa-numitul “bubble”. Purtam, recent, o discutie pe aceasta tema cu un avocat de business foarte cunoscut, care spunea ca nu exista o criza. De fapt, vorbea despre proiecte imobiliare care “fac sens”.
Face sens, oare, o cladire (sau mai multe) de tip mamut in centrul Capitalei? Face sens sa construiesti monstruozitati chiar mai hidoase decat blocurile comuniste in zone unde ai putea amplasa un parc, de exemplu? In fond, ce inseamna a face sens?
Presupun ca se refera la un elementar bun simt in ceea ce priveste respect pentru planul urbanistic (evident, inexistent in Bucuresti), pentru ceea ce deranjeaza ochii trecatorilor si al locuitorilor din zona.
Cateva dintre cladirile care au rasarit in ultimii ani sunt o adevarata agresiune vizuala, un atac la adresa simtului estetic.
Face sens, in primul rand, ca primariile sa nu mai elibereze autorizatii de construire pentru orice. Sa ii oblige pe dezvoltatori sa se uite cu atentie la cladirile din jur inainte sa isi plaseze “creatiile”.
In fond, o criza nu exista decat din punct de vedere al speculatorilor, care, lacomi de castiguri din ce in ce mai mari, cresteau exponential si de la o zi la alta preturile la apartamente sau terenuri de cea mai proasta calitate.
Legile elasticitatii pietei tin de raportul intre cerere si oferta. Iata ca elasticul s-a cam rupt. Nevoia exista, in continuare, pentru spatii locative, insa pare sa fie invers proportionala cu cererea.
Cumparatorii au tras aer in piept si si-au spus ca mai pot plati chirie cateva luni, pana ajung sa isi permita sa cumpere, la un pret decent, propria casa, mai ales in contextul unor conditii de creditare din ce in ce mai aspre.
In fond, proiectele mari, “cu sens”, nu prea au fost afectate. Intr-o societate innebunita dupa consum, iata ca “retailul” a fost primul afectat. Locuintele individuale, nu neaparat proiectele unitare. Foarte bine! In acest fel, nu vom mai trai capitalismul salbatic intr-o piata a vanzatorilor. A venit momentul echilibrului. Business Standard
marți, 1 iulie 2008
Breaking the bubble
Etichete: Breaking the bubble
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu